Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om hedersvåld, munskydd, kommunala läkare och Öresundsförbindelser.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Stöd flickorna.
Jag tänker mig för med mina aktiviteter på kvällar och nätter, tänker på mina föräldrars ord "var rädd om dig". Högst aktuella. Det är hög tid att vi tydligt protesterar och kräver åtgärder mot hot och våld. Vi måste också fråga varför samhället ser ut som det gör. Varför får hedersvåld utvecklas? Vi lever i 2021, i Sverige, vi ska inte acceptera medeltida mönster. Ska integrationen kunna fungera måste Sverige bli tydligare.
Upplysning och utbildning behövs. Unga flickor som växer upp och kämpar för att få egna liv ska erbjudas stöd. Skolan ska stötta unga människor rätt till ett självständigt liv. Jag tror inte fler poliser eller fler upplysta gator och torg kan stoppa dessa brott . Kränkningar och hot kräver riktade åtgärder.
Birgitta Schönbeck Persson
Munskydd av och på.
Elin Henriksson skriver (10/3) att Folkhälsomyndigheten har ett rätt och ett fel när det gäller munskydd. Rätt när det gäller allmänhetens svårighet att använda munskydd på föreskrivet sätt. Fel när det gäller att användandet av munskydd skulle få folk att inte längre hålla avstånd, hänvisat till två studier som visat på större avstånd till den som bär munskydd. Båda studierna är gjorda utan allmänt påbud om munskydd. Det är naturligt att visa respekt mot enstaka bärare av munskydd med tanke på att dessa personer kan uppfattas som särskilt infektionskänsliga.
I Spanien gäller rekommendation om munskydd sedan ett år, påbud sedan i somras. Alla använder munskydd, annars får man böter, men det är uppenbart att man inte håller avstånd. Smittoläget har gått upp och ner i vågor som mer påverkats av olika grad av nedstängningar.
Nils H Persson
Primärvård i kommunen.
Coronapandemin har satt ljuset på flera problem inom äldreomsorgen. Utöver den oklara ansvarsfördelningen – mellan staten, regionerna och kommunerna – pekas även på kommunernas brist på egen medicinsk kompetens i form av egna läkare. Coronakommissionen föreslår att kommuner bör få befogenhet att anställa läkare. Om dess uppdrag hade varit bredare så hade man kanske föreslagit att all primärvård bör överföras till kommunerna. Då skulle varje kommun ta över ansvaret för samtliga allmänläkare, MVC, BVC och Äldremottagningar samt skolhälsovård och distriktsvård. All medicinsk utrustning skulle samtidigt övergå från regionerna till den enskilda kommunen. Allt ansvar för såväl personal som utrustning skulle åligga den kommunala förvaltningen, som förslagsvis skulle ledas av en erfaren allmänläkare. En sådan här förändring skulle kunna göras relativt snabbt och innebära en enorm avlastning från regionernas verksamhet. I stället för att lägga pengar på regionernas erkänt tungrodda administration skulle mer kunna läggas på patientnära personal. En kommunalisering av primärvården skulle dessutom rejält underlätta ett framtida statligt övertagande av ansvaret för all specialistsjukvård från regionerna.
Björn Lunderquist
Båt från Trelleborg.
Henrik Bredberg skriver (18/3) att "det kommer att tillkomma enorma mängder gods när den fasta förbindelsen mellan Danmark och Tyskland står klar". Det är gissningar från analysföretag. Prisbild och kapaciteten styr - dessutom kommer inget nytt gods att tillkomma. Via Trelleborg skeppas cirka 3 000 enheter vissa dagar i veckan - dessa kan ställas i två rader på motorvägen från Trelleborg till Mobilia i Malmö, detta behövs cirka 80 tåg för att lösa.
85 procent är chaufförsbunden trafik och dessa chaufförer behöver sin vila ombord på fartygen. Att köra genom Danmark är också betydligt dyrare, fungerar endast för express transporter och riktigt högvärdigt gods, inte stål och papper. När det gäller nya förbindelser krävs det två länders samverkan. Danskarna är ointresserade av en ny förbindelse norr om Köpenhamn. De är rätt nöjda med bron och ny förbindelse till Tyskland. Idag är det väldigt få danskar som arbetspendlar till Sverige, de åker till sina sommarstugor och handlar billigt, inte mycket mer.
Björn Persson
Gå till toppen