Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Det räcker inte med sprutor i EU för att få vardagen åter.

Ursula von der Leyen.Bild: John Thys
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Mycket kan sägas om de brokiga skaror som samlats till protester mot coronarestriktioner. Men bortom de illa tänkta och konspiratoriska budskapen säger demonstrationerna faktiskt något väsentligt:
Folk kommer inte att orka leva med begränsningarna hur länge som helst.
Det är sin sak att under ett års tid hålla avstånd till andra och avstå från sådant som förgyller vardag och fest. Men med tiden växer sig längtan allt starkare efter en återgång till ett vanligt, friare liv. Fler och fler lär negligera eller förneka riskerna för att smittas eller bidra till smittspridning. Det gör pågående massvaccinationer till något av en kapplöpning mot medborgarnas tålamod.
Lägg till mutationerna som dyker upp.
Inte minst därför är det allvarligt att EU inte lyckas få tag på tillräckligt mycket vaccin. Att sluta stora avtal visade sig vara mycket lättare än att få läkemedelsbolagen att leva upp till dem. Till exempel har Astra Zeneca, som lovat unionen 90 miljoner doser, hittills bara levererat en tredjedel av dessa. Frustrationen växer nu bland de politiska ledarna och drastiska åtgärder har förts på tal.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har öppnat för att besluta om exportstopp för vaccin. Och enligt EU-källor vill tongivande länder som Frankrike och Tyskland åtminstone se något slags förbud mot export till länder som har egen vaccintillverkning.
Grunden till dessa tankar är inte svår att förstå. Samtidigt som det i medlemsländer råder brist på vaccin har 41 miljoner doser under de senaste sex veckorna exporterats från unionen till 33 länder utanför EU. Och ett särskilt känsligt kapitel är de 10 miljoner doser som har skickats till Storbritannien – samtidigt som Astra Zenecas brittiska anläggningar inte levererar till EU.
Den brittiske premiärministern Boris Johnson vädjar nu till kolleger inom EU om att unionen inte ska införa något exportförbud. Men hotet finns kvar och statsminister Stefan Löfven (S) har, förvånansvärt nog, inte ställt sig alldeles avvisande till det. På kort sikt kan det vara motiverat att införa exportbegränsningar när läkemedelsbolag inte håller avtal, resonerar han. Men med den långsiktiga risk för en ond spiral – som han samtidigt varnar för – borde detta inte ses som något gångbart alternativ.
”Det kan sluta med att ett land håller inne med en viktig komponent som behövs till vaccinet och ett annat land håller då inne med reningsverktyg och ett tredje håller inne med färdiga doser", konstaterar statsministern.
Regeringscheferna inom EU ska diskutera frågan på torsdag och det är oklart vad de beslutar sig för. Men det vore vanskligt om ett unionssamarbete som bygger på stora handelsavtal skulle välja en väg som kan sluta i handelskrig.
Eller som stör vaccinproduktionen.
Nu gäller det överhuvudtaget att undvika att tänka i för små och begränsade sammanhang. Det räcker inte att vaccinationerna lyckas i enskilda världsdelar eller länder – för en framgångsrik kamp mot pandemin krävs åtgärder globalt. Annars lär det fortsätta att komma nya smittvågor och muterade varianter av viruset. Talande nog har Sverige, trots stängda gränser, fall av såväl den brasilianska som den sydafrikanska mutationen. Och mot den senare tycks till exempel Astra Zenecas vaccin ha begränsad effekt.
Även då det gäller att börja öppna gränser är behovet tydligt av ett större perspektiv. Det räcker inte att enskilda länder likt Danmark på egen hand börjar planera för att utfärda vaccinpass. Visst återstår det att se hur det går med EU:s förslag om så kallade gröna certifikat. Men vad som, förutom vaccin, krävs för återupptaget resande är naturligtvis bred samordning kring intyg som godtas av så många länder som möjligt.
Tveklöst är det via miljarder av sprutor som vägen tillbaks till en mer normal livsföring går. Men det handlar alltjämt om utdragna ansträngningar för att så många som möjligt i världen ska få vaccin. Då duger det inte att länder stoppar exporten för att kortsiktigt få fler doser för sina egna behov.
Gå till toppen