Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Råå hamn med sin unika miljö är ett stort kulturarv som inte får förstöras

De senaste 40 åren har antalet yrkesfiskare reducerats radikalt, inte bara på Råå. Numera bedrivs husbehovsfiske av ett antal personer som har detta som sin trevliga hobby. Det menar undertecknarna av insändaren.
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Det är med bestörtning som vi tagit del av Hav- och Vattenmyndighetens utredning angående fiskeförbud i norra Öresund, Lundåkrabukten samt vattnen kring Ven. Säkerligen är detta bara början på vad som komma skall angående förbud mot fiske längs hela svenska kusten.
På Råå har det bedrivits fiske sedan 1600-talet och under slutet av 1800-talet var Råå Sveriges största fiskeläge. De flesta som bodde i samhället hade sin inkomst från havet och det som havet gav.
Båtbyggerier grundades liksom motorverkstäder och övrigt näringsliv. Under industrialiseringen under 1900-talet i Sverige övergav många fisket och började arbeta i industrier för en mera säker inkomst. Tillika kom bättre redskap vilket lade grunden till att fångsterna blev större och tillgången mindre. De senaste 40 åren har antalet yrkesfiskare reducerats radikalt, inte bara på Råå. Numera bedrivs husbehovsfiske av ett antal personer som har detta som sin trevliga hobby.
Att förbjuda husbehovsfisket är förödande för många människor, inte minst ur hälsosynpunkt där avkoppling på havet kan fylla många behov.
Fiskekajen på Råå fyller många funktioner. Här samlas folk för ett ”gott snack” och förskoleklasser kommer ofta och tittar hur levande fiskar ser ut. Vi som bor på Råå vill inte ha en fiskekaj som består av lustyachter utan där ska ligga fiskebåtar!
Den pittoreska miljön på Råå bidrar till många besökare som vandrar i gränderna och kring hamnen och många berömmer att fisket hålls vid liv!
Våra myndigheter har en förödande inställning till vår fauna. Om vi tittar på utbredningen av skarv så kan vi konstatera att denna art är invasiv och hör inte hemma här. Många öar på ostkusten i Sverige har mer eller mindre blivit helt förstörda på grund av skarven. Nu är den på god väg att ta över även i Öresund och en sådan fågel behöver en hel del fisk per dygn, cirka 0,5 kilo. Sälen är ett känsligt ämne och även denna art är på god väg att utbreda sig i fiskevattnen utanför våra kuster och en fullvuxen säl äter cirka 7 kilo fisk per dag. Att nu myndigheterna ser att vi har lite fisk utanför våra kuster är kanske inte så svårt att förstå om vi skall prioritera att dessa arter skall få fortsätta att breda ut sig.
2007 förbjöds allt ålfiske med ryssjor längs den svenska kusten medan våra grannar danskarna kan fortsätta sitt fiske oförminskat även inne på svenskt vatten! Om nu Hav- och Vattenmyndigheten förbjuder fisket i norra Öresund och i vattnen kring Ven så gäller detta svenska fiskare och inte de danska!
Är det samma EU som Sverige och Danmark är medlemmar i?
Råå hamn och dess miljö är ett stort kulturarv som inte får förstöras!
Vi vill ha en levande hamn på Råå!
P.O. Mårtensson
Råå Fiskarförening
Kenneth Karemo
Råå Hamns Fiskarförening
Sven Sjöberg
Råå Hamnförening
Hans-Ingvar Green
Råå Museiförening
Ingemar Ask
Råå Gymnastikförening
Birgitta Darrell
Råås Framtid
Mats Persson
Råå Träbåtförening
Staffan Kroll
Råå Båtklubb
Benny Olsson
Tändkulans Vänner Råå
Bengt Larsson
Dagmars Skeppslag
Gå till toppen