Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Jag vill öka patienternas möjlighet att välja rehabiliteringsinsatser under långtidscovid.”

Långtidscovid kan ha väldigt olika symtom och därför behöver Region Skåne i betydligt större utsträckning än idag erbjuda rehabilitering av många olika slag, skriver Anna Mannfalk (M).

För många patienter som vänt sig till vårdcentralerna är det kortare rehabilitering hemma som behövs vid långtidscovid, skriver Anna Mannfalk (M).Bild: Stefan Hörberg/Rithuset
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Anna-Lena Hogerud (S) argumenterar väl för att Region Skåne behöver ge dem som lider av långtidscovid bättre stöd (Aktuella frågor 19/3). Jag håller med henne.
Hogerud anser att alliansen, som styr Region Skåne, måste gå från ord till handling. Det tycker jag också. Vi ser på problemet på samma sätt, men Hogerud presenterar inte några lösningar. Det gör jag.
För det första måste sjukvården göra en utredning av de patienter som drabbas, och de måste få en diagnos. När det gäller patienter som inte vårdats på sjukhus är det primärvårdens, vårdcentralernas, uppgift att ställa diagnos och inleda rehabilitering. Utan korrekt diagnos försvinner möjlighet till eventuell sjukskrivning och val av rehabiliteringsinsatser. Sedan förra året bedriver Region Skåne ett utvecklingsarbete och hälso- och sjukvårdsnämnden följer löpande upp ny kunskap.
För det andra vill jag öka patienternas möjlighet att välja rehabiliteringsinsatser, kanske till och med införa ett vårdval där patienterna kan välja vårdgivare, inom Region Skåne eller en privat aktör.
Inom Region Skåne finns redan specialiserad rehabilitering för svåra fall av covid-19. För många patienter som vänt sig till primärvården, vårdcentralerna, är det kortare rehabilitering hemma som behövs.
Idag finns vårdval när det gäller psykoterapi. När alliansen införde det blev resultatet att människor i Skåne inte längre behöver stå i kö och vänta på att få hjälp att komma tillbaka till vardag och arbetsliv. Region Skåne upphandlar också till exempel naturunderstödd rehabilitering och har pilotprojekt kopplat till ”kultur på recept” och ”Dans med parkinson”. Upphandling gör att möjligheten att få hjälp och vård ökar, men är också en långsam process med begränsat resultat.
Långtidscovid kan ha väldigt olika symtom och därför behöver Region Skåne i betydligt större utsträckning än idag erbjuda rehabilitering av många olika slag. Vårdcentralerna behöver därför snabbare kunna knyta till sig fler vårdgivare med olika specialistkunskaper, för att i samarbete med kommunerna få fler sjuka att komma tillbaka till arbetslivet och få snabbare utredningar när det gäller arbetsförmåga. Rehabiliteringen måste vara flexibel – särskilt vid en ny sjukdom som covid-19. Ännu är det oklart vilka former av rehabilitering som är de bästa. Testas många olika ökar kunskapen.
Självklart prioriterar sjukvården alltid först dem som drabbats av något akut eller allvarligt. När nu efterfrågan ökar på utredning och rehabilitering i spåren av coronapandemin är det än viktigare att politiska beslut avlastar vårdcentralerna genom att snabbt öppna för fler former av rehabilitering för både barn och vuxna. Vårdcentralerna måste ha utrymme att arbeta med utredning och diagnos.
När det gäller att gå från ord till handling hänvisar Anna-Lena Hogerud till regeringen som föreslår 50 miljoner kronor till forskning – det är vad cirka fem tjänster kostar och det ska då räcka till hela Sveriges behov. Det är lovvärt, men inte att gå från ord till handling. Den socialdemokratiska regeringen vidhåller dessutom Försäkringskassans alltför hårdföra utförsäkringslinje även för covid-19, en ny sjukdom med oklart förlopp som mycket väl kan överstiga dagens gräns på 180 dagar. Moderaterna vill istället se till individens förutsättningar, den bästa rehabiliteringen är den som blir av på individens egna villkor.
Anna Mannfalk (M), regionråd och vice ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd
Gå till toppen