Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Oavsett hur man vänder och vrider på historien är den hemsk”

Det började som ett tv-program. Nu har Ida Kjellin och Sofia Bergström skrivit boken ”Världens hemskaste sjukdomar”. Även om det morbida fascinerar har författarna varit noga med att sätta farsoter som pest och tuberkulos i ett samhälleligt perspektiv.

Ida Kjellin och Sofia Bergström.Bild: Stefan Tell
Hur länge du får leva beror på var på samhällsstegen du står. När Dagens Nyheter nu gör ett bokslut över coronapandemins första år i Sverige i siffror visar det sig – föga förvånande ­– att de som främst betalat med sitt liv till covid-19 är gamla, fattiga och utrikesfödda. Att de minst bemedlade, framför allt födda i Somalia, Turkiet och Syrien, är överrepresenterade bland de döda i Sverige, påpekar också en färsk studie från Stockholms universitet. Mycket på grund av att de bott i eftersatta områden, med stor trångboddhet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen