Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Klassrum är inget att skoja om.

Anna Ekström på torsdagens pressträff.Bild: Fredrik Persson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Klassrumsdörrar ställs snart på vid gavel igen. Den 1 april upphör rekommendationen till gymnasieskolor om att blanda distans-, fjärr- och närundervisning. Många elever andades säkert ut när utbildningsminister Anna Ekström (S) meddelade beslutet på torsdagen.
Men går det att verkställa på ett smittsäkert vis?
Vissa hördes snart tvivla. Däribland Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand som sade sig uppfatta beskedet som ett skämt. Men ämnet är för allvarligt för att skoja bort – jämte covid-19 handlar det i grunden om barns och ungas rätt till god och likvärdig utbildning.
Vittnesmålen är många från gymnasieelever som upplevt det som svårare att klara studierna på distans. Och i synnerhet för dem som tar studenten i år kan det vara viktigt att få avsluta terminen med klassrumsundervisning.
Gymnasieelever är sällan i riskgrupp och har således inte främst stannat hemma för sin egen skull. Rekommendationen infördes med hänvisning till hur de i förlängningen kunde sprida covid-19 till de sköraste och äldsta. De flesta i de grupperna är nu vaccinerade.
Det innebär förstås inte att faran är över. Enligt nya siffror från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC har Sverige nu rent av högst smittotal i hela Västeuropa. Men de regionala skillnaderna är stora och regionernas smittskyddsläkare kommer även fortsatt att kunna rekommendera skolor att stänga helt eller delvis.
Då framstår det trots allt som att regeringen har gjort en rimlig avvägning. För principen om att skoltiden ska ge alla – oavsett generation eller bakgrund – likvärdiga möjligheter väger blytungt, även under en pandemi. Endast i yttersta undantagsfall går det att motivera att elever hålls hemma från skolan. Eller, med Anna Ekströms ord:
"Den ska vara det sista vi stänger och det första vi öppnar."
Gå till toppen