Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Det är hög tid att ge kungen mänskliga rättigheter

Ett medborgarinitiativ måste organiseras för att befria kungen på slottet. Det skriver Tony Henningsson.Bild: Sanna Argus Tir n/Kungl.Hovstaterna
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Det har ordats en del huruvida det var rätt att kungen gick före i vaccinations kön. Men vi bör också väcka frågan om att kungen är landets mest förtryckta invånare.
Sverige har av tradition värnat om de mänskliga rättigheterna i både internationella sammanhang och på hemmaplan. FN:s konvention om mänskliga rättigheter slår fast att de mänskliga rättigheterna gäller för alla. De slår fast att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De mänskliga rättigheterna är universella. De gäller över hela världen, oavsett land, kultur eller specifik situation.
Regeringen är ytterst ansvarig för att rättigheterna tillgodoses i Sverige. Men i Sverige har vi en person som inte omfattas av de mänskliga rättigheterna nämligen kungen på slottet. Han kan inte straffas, kan inte välja religion, ska inte rösta och ha politiska synpunkter och kan inte hellre välja yrke. Kungen måste fråga regeringen om lov med vem han får gifta sig med. Han har heller inget personnummer. Det är hög tid att ge alla invånare i landet inklusive kungen mänskliga rättigheter. Europarådet och Amnesty bör engageras i frågan.
Ett medborgarinitiativ måste organiseras för att befria kungen på slottet. Även kungen måste som siste person i landet ges mänskliga rättigheter. Ge honom också ett personnummer!
Tony Henningsson
Gå till toppen