Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Sverige starkt polariserat? Det kan bli betydligt hetare.

Löfven (S) och Åkesson (SD) i riksdagens talarstolar.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Polariseringen, som det emellanåt talas så mycket om, är överdriven, anser fyra forskare. I själva verket har en stark polarisering i många år gått som ett grundackord genom det svenska politiska livet. Därför är det fel att tala om att svenskarna lever i en ovanligt polariserad tid, anser de tre statsvetare och den medieforskare som i år utgör medlemmarna i SNS Demokratiråd.
På ytan kan den nya rapporten Polarisering i Sverige från demokratirådet framstå som tämligen rak och enkel.
Men det är bara halva sanningen. Om ens det. Den som studerar rapporten noggrannare finner flera om och men.
Ordföranden i SNS Demokratiråd 2021, Henrik Ekengren Oscarsson från den statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet och hans kollegor, konstaterar att ett huvudresultat från deras forskning är att den ideologiska vänster-höger-dimensionen kännetecknas av stabilitet snarare än förändring.
Och visst, minns hur det brukat heta, att alla partier är likadana. Det går ju inte att skilja partierna åt, sades det ofta.
Det kan illustreras av till exempel hur nära Liberalerna och Kristdemokraterna legat varandra längs höger-vänster-skalan.
Men höger-vänster-positionerna är inte den enda dimension som demokratirådet granskat. Forskarna har sett närmare också på vad de kallar en kulturell värderingsdimension. Den så kallade GAL-TAN-skalan är en sådan där GAL står för grön, alternativ och libertariansk medan TAN står för traditionell, auktoritär och nationalistisk.
Plötsligt synliggörs konfliktnivån i den svenska politiken. Ta bara förhållandet mellan liberalpartister och KD-folk. Skillnaderna i attityder och ståndpunkter framstår tydligare. Nu talas det till och med ibland om ett kulturkrig, också mellan grannar eller släktingar.
”Våra studier … visar oförändrad eller minskad polarisering längs vänster-högerdimensionen men ökad polarisering längs en kulturell värderingsdimension”, skriver forskarna.
Dessutom vänder sig forskarna inte bara mot föreställningen att vi lever i en starkt polariserad tid. I rapporten och på DN Debatt ifrågasätter de även att en sådan tid skulle vara av ondo.
”Politisk polarisering är i själva verket nödvändig för en levande demokrati.”
Påståendet är så uppenbart att det närmar sig en truism. Det säger sig självt att demokratin bygger på åtminstone ett visst mått av konflikt eller intressemotsättning. Nog för att Sverige i vissa sammanhang har en konsensussökande politisk kultur, men så enormt stark är inte denna tråd.
Ett annat aber som demokratirådet uppmärksammar är vad som hänt på senare år. Brexitomröstningen i Storbritannien, valet i USA 2016 som ledde till fyra år med Donald Trump som president. Även i Sverige har framgångarna för auktoritära rörelser och populistiska idéer varit tydliga. Det räcker väl att nämna Sverigedemokraterna.
Det får forskarna att slänga in en brandfackla i sin egen undersökning, ett sorts motinlägg till sitt eget huvudresultat – att Sveriges politiska liv inte skulle vara särskilt polariserat.
”Det kan enligt våra resultat vara så att Sverige sedan 2014 befinner sig i början av en trend mot ökad polarisering”, menar Henrik Ekengren Oscarsson och hans medskribenter.
SD:s framgångar, slutet för den borgerliga alliansen och svårigheterna att bilda regeringar kan, menar demokratirådet, förklaras av den växande betydelsen av kulturella värderingsförändringar. Men även höger-vänster-dimensionen kan förklara vissa förskjutningar i politiken: som att SD mellan 2014 och 2018 tagit ett rejält kliv högerut, ungefär lika långt som det Kristdemokraterna tagit, medan Miljöpartiet tagit ett motsvarande steg vänsterut.
Det är inte omöjligt att även Sverige kommer att se en riktigt het polarisering. Om kulturkriget tar ännu mer fart.
Gå till toppen