Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fritidshusägare följde inte bygglov – slipper ändå sanktionsavgift

Ett bråk som gäller flera turer kring ett ombyggt fritidshus vid Hjälmsjön i Örkelljunga har nu prövats av länsstyrelsen – inte mindre än två gånger. Både fritidshusägaren själv och dennes grannar var missnöjda med samhällsbyggnadsnämndens beslut.

Det var förra året som en fritidshusägare planerade att bygga ut sitt hus och fick bygglov av Örkelljungas samhällsbyggnadsnämnd. Men när bygget stod klart hade fritidshusägaren rivit hela det gamla huset och byggt ett nytt, högre hus, plus den sedan tidigare godkända utbyggnaden.
Samhällsbyggnadsförvaltningens inspektörer påpekade flera gånger att åtgärden inte täcktes av bygglovet. En byggsanktionsavgift på nästan 90 000 kronor prövades av nämnden, som raskt satte ner den till hälften och gav fritidshusägaren rivningslov och nytt bygglov i efterhand.
Flera grannar i fritidshusområdet överklagade beslutet. De påpekade bland annat att den nya, högre byggnaden både skymmer deras utsikt och ljusinsläpp och att frågan om undantag från strandskydd rätteligen också borde ha prövats.
Fritidshusägaren var också missnöjd med byggsanktionsavgiften, eftersom han menade att omständigheterna tvingat honom att riva det gamla huset, och att det uppförts på den gamla grunden.
Länsstyrelsen prövade före jul grannarnas klagomål i den delen som gällde själva bygglovet. Strandskyddet hanteras vid sidan av. Det har inte heller kommit fram att det var några särskilda värden i huset som revs, anser länsstyrelsen.
I sak håller länsstyrelsen med nämnden, som kom fram till att nybygget följde detaljplanen. Den tillåter bygghöjder på 3,5 meter, och nybyggnadens bygghöjd beräknas vara 3,1 meter. Inte heller tycker de att grannarnas olägenhet är så betydande att det bör påverka beslutet.
Nu har länsstyrelsen även prövat byggsanktionsavgiften som nämnden beslutat om. Visserligen håller de med om att det handlar om ett helt nytt hus, och att fritidshusägaren därför borde ha sökt rivnings- och bygglov innan åtgärden. Men nämnden har vare sig motiverat tillräckligt väl hur de kom fram till summan 90 000 kronor, inte heller har de haft lagstöd när de satte ner den till hälften. Därför ska den tas bort helt.
Båda besluten kan överklagas till mark- och miljödomstolen. Det första, som gällde bygglovet, har grannarna redan tagit vidare, men mark- och miljödomstolen avslog deras överklagande.
Artikeln är uppdaterad.
Gå till toppen