Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Sten-Åke Assarsson

Sten-Åke Assarsson har avlidit i en ålder av 91år. Han sörjs närmast av sina söner Lars och Mats med familjer samt hustrun Helene.

Bild: PRIVAT
En stor folkbildare, ordförande och charmör har lämnat oss. Med tacksamhet, ser jag tillbaka och minns honom som en stor förebild.
Sten-Åke växte upp i Åstorp under 1930-talet. I ett samhälle som ställde stora krav på ungdomar utifrån familjernas förmåga och resurser att stötta sina barn.
Sten-Åke nöjde sig inte med 7-årig grundskola. Han hade en vilja och drivkraft att utbilda och bilda sig.
Redan 1947 började Sten-Åke som kursdeltagare på långkursen på Fridhems folkhögskola. En tid som han ofta, med glimten i ögat och med tacksamhet återkom till.
Dessa år la grunden för hans samhällsengagemang och speciellt i skolans utveckling.
Det är dags att betala tillbaka vad jag en gång fick av skolan och lärarna, hörde man honom ofta säga i sina engagerade tal på Fridhem.
Utveckling och rörelse var ledorden för Sten-Åke samtidigt som han höll stenkoll på fastigheternas underhållsplan.
Uppbygganden av musiklinjen och dess etablering i gamla skolhuset får stå i listan över hans bidrag till skolans utveckling.
Sten-Åke tvekade aldrig att fullfölja sina tankar och idéer.
Som ung nyutexaminerad musiklärare kommer jag speciellt ihåg en resa till Stockholm med ett besök hos stadsrådet Lena Hjelm-Wallén tillsammans med Ulla Tillander, f.d. konsultativt statsråd för att påtala att även vi på landsbygden borde få ekonomiskt stöd till att utveckla kulturkurser och då speciellt vår musiklinje med jazzinriktning.
Besöket gav, såklart, full utdelning som så många andra av Sten-Åkes ”lobbyresor”.
1954 köpte han och hans dåvarande fru Risagården i Kågeröd, som blev hans bostad fram tills för något år sedan. Hans politiska hemvist var i Centerpartiet.
Han var under många år chef för Vuxenskolan i Svalöv. Mellan åren 1977 och 1988 var han ordförande i Skolstyrelsen i Svalöv kommun.
Som samhällsbyggare var han engagerad i bankerna. Han satt ordförande i Föreningsbanken i Kågeröd och var drivande i sammanslagningarna, först lokalt men också vid samgåendet till FöreningsSparbanken.
Kombinationen av hans olika uppdrag och kontaktnät med ledande positioner gav Fridhems folkhögskola många lokala fördelar där man på ett kostnadseffektivt sätt kunde dra nytta av varandras fördelar.
Efter att Sten-Åke avslutat sitt långa ordförandeskap i skolans styrelse 2002 satt han i valberedningen och var en flitig gäst på årsmötena.
Jag har många goda, glada och allvarliga minnen välbevarade i mitt hjärta. Som ordförande och rektor har Sten-Åke och jag, i tjänsten varit på många begravningar. Vi ”bråkade” alltid om proceduren. Vad var passande att säga och av vem. Nu bestämmer jag själv. Det finaste jag kan säga nu, Sten-Åke är att få lysa frid över ditt minne!
Roger Johansson
Rektor, Fridhems folkhögskola
Gå till toppen