Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter bidragsfusket – så granskas studieförbunden i Helsingborg

Fejkade bidragstimmar och tomma studielokaler. Granskningar i olika studieförbud har visat på omfattande fusk på olika platser i Sverige. Helsingborgs stad har nu utökat kontrollen för att se så att bidragen används på rätt sätt.

Flera fall av felaktigheter har upptäckts vid studieförbundens granskningar. Men i Helsingborg verkar det mesta ha gått rätt till.Bild: Albin Brönmark
Studieförbunden i Sverige ska betala tillbaka närmare 39 miljoner kronor i felaktigt utbetalat statsbidrag 2017–2019. I februari i år rapporterade Folkbildningsrådet om resultatet av studieförbundens interna granskning. Genomgången initierades efter att studieförbund i Järvaområdet i Stockholm utsatts för omfattande bedrägeri. Pengar som skulle gå till studiecirklar hade hamnat i organiserad brottslighet. Men fusk och felaktigheter har förekommit i flera förbund på olika platser. Bidragspengar har betalats ut för studietimmar som inte existerat.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen