Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Ett fall, en åtalad, år av oförrätter.

Demonstranter tog till gatan under första dagen av rättegången mot Derek Chauvin.Bild: Elizabeth Flores
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
På ytan handlar det om en enda person, om ett - eventuellt – brott. Under ytan handlar det om decennier av strukturell rasism och oförrätter mot miljontals människor i USA.
På måndagen inleddes rättegången mot den vite tidigare polismannen Derek Chauvin, han som i 8 minuter och 46 sekunder i maj i fjol pressade sitt knä mot den svarte 46-årige amerikanen George Floyds nacke, tills denne inte längre andades.
Chauvin står åtalad för tre dråpliknande punkter. Fälls han för den allvarligaste punkten, second-degree murder, riskerar han fängelse i 40 år.
De tolv i juryn ska avgöra om Chauvin är skyldig eller inte. Och fallet blir knappast enklare av att två obduktioner genomförts av George Floyds kropp: en officiell som säger att hjärtat stannade efter trycket mot marken och av en hjärtåkomma, plus att man funnit droger i hans system, och en obduktion, privatbeställd av Floyds familj, som talar om kvävning som dödsorsak.
”Jag tror inte att folk har stor tro på att han kommer att fällas”, säger pastorn Brian Herron från Zions baptistförsamling i hjärtat av det svarta Minneapolis, till The New York Times: ”Vi har sett den här filmen förr. Vi har sett den här filmen om och om igen. Vi kan återupprepa vartenda ord.”
Vad som händer efter den uppskattningsvis fyra veckor långa rättegången är inte lätt att säga.
Delvis lär det bero på vad som händer efter president Joe Bidens och vicepresident Kamala Harris vallöften om att på allvar ta itu med frågan om övervåld mot svarta.
Delvis lär det bero på om och hur reformeringen av polismyndigheterna framskrider.
Delvis lär det bero på vad juryn har att säga om Derek Chauvin.
Hur som helst blir det vanskligt att tala om rättvisa.
Gå till toppen