Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Öka trycket ännu mer på terrorregimen i Myanmar.

Begravning av en man som dödats av Myanmars militär.
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Demonstranter ska skjutas i huvudet, förklarade en ledare för militärdiktaturen inför lördagens firande av De väpnade styrkornas dag. Det lät osannolikt brutalt även för att komma från generalerna i Myanmar, men visade sig dessvärre vara på högsta allvar. Under helgen dödades hundratals personer. Däribland en femårig pojke, enligt flera källor.
Inte ens sörjande skonas nu från våldet. På söndagen öppnade militärer eld mot begravningsföljet för en tjugoårig student. Samtidigt kom rapporter om att Myanmars flygvapen angripit byar i gränstrakter mot Thailand och drivit tusentals bybor på flykt. Visst rör sig väpnade etniska grupper i de områdena, men tidigare har det förts fredssamtal med dem. Och enligt hjälporganisationen Free Burma Rangers har liknande attacker inte förekommit på tjugo år.
Så har den politiska utvecklingen också tagit en tvär vändning från hopp till förtvivlan.
För inte alltför länge sedan såg det lovande ut. Med reformerna 2011 satte Myanmar punkt för femtio års militärstyre och den tidigare fängslade fredspristagaren Aung San Suu Kyi fick en politiskt ledande roll. Visst väckte hon sedan stor besvikelse genom att inte att stå upp mot militärens förföljelse av minoritetsgruppen rohingyer. Men mot bakgrund av de senaste månadernas utveckling finns det skäl att undra hur stor möjlighet att protestera hon egentligen har haft.
Tidigt den 1 februari i år – bara timmar innan det nyvalda parlamentet skulle samlas för första gången – tog militären makten i landet. Valvinnande Aung San Suu Kyi fängslades, liksom andra ledande företrädare för hennes parti och regering. Generalerna sade sig agera för demokratin och hänvisade till frågetecken kring röstningen i vissa landsdelar.
Men om någon faktiskt trodde att de agerade för folkets bästa lär dessa förhoppningar snabbt ha kommit på skam.
Allt sedan kuppen har yttringar för folkviljan gång på gång mötts av besinningslöst våld. Redan före lördagens massakrer räknades de dödade demonstranterna i hundratal.
Statsminister Stefan Löfven (S) uttryckte nyligen sin oro över hur brutaliteten till och med drabbar små barn.
"Våldet måste omedelbart upphöra. Sverige följer händelserna noggrant och kommer att kräva ansvar”, skrev han på Twitter.
Demokratiska ledare över hela världen uttrycker sin avsky för våldet i liknande ordalag. Och inte bara folkvalda reagerar. Försvarschefer i tolv länder – däribland USA, Japan, Storbritannien och Danmark – fördömde i helgen den myanmariska militärens dödliga våld mot civila.
"En professionell militär följer internationella uppföranderegler och är ansvarig för att skydda – inte skada – de människor man tjänar", skrev de i ett gemensamt uttalande.
Sådana utspel hör inte till vanligheterna. Men så rör det sig också om sällsynt grova övergrepp. Som FN:s särskilda sändebud för de mänskliga rättigheterna i Myanmar, Tom Andrews, påpekar firade militären De väpnade styrkornas dag med att begå ett massmord på civila.
Även andra FN-företrädare fördömer våldet och det internationella trycket på generalerna skruvas nu rimligtvis upp. Storbritannien och USA skärpte häromdagen sina sanktioner mot regimen i Myanmar. Och EU kan gott komplettera de sanktioner som i förra veckan riktades mot personer som varit inblandade i kuppen och våldet.
Tungt ansvar vilar också på ledarna för de stater som alltjämt ger juntan sitt stöd. Representanter för Kina, Indien och Ryssland fanns på plats i Myanmar under lördagens militärparad. Och även länder som inte bekymras av vad generalerna gör med demokratin borde rimligtvis reagera när det skjuts skarpt mot civila.
En statsledning som med berått mod skjuter civila i huvudet är inte bara en diktatur, utan en ren terrorregim.
Gå till toppen