Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Djurförbud för Perstorpsbo - katter fick avlivas

Oplanerad uppfödning, sjuka och skadade katter och för kyliga utrymmen för djuren. Länsstyrelsen har förbjudit en man i Perstorp att ta hand om djur till vidare.

Hösten 2019 gjorde länsstyrelsen en oanmäld kontroll i en kolonistuga. En man hade där 25 katter och ytterligare några vildkatter. Vid kontrollen visade det sig att sex kattungar samt en ungkatt var i behov av veterinärundersökning, då de visade tecken på kattsnuva. Dessutom var kattlådorna och matplatserna smutsiga och katterna var inte steriliserade eller kastrerade.
Länsstyrelsen beslutade att mannen omedelbart skulle ge katterna rena utrymmen och även veterinärundersöka de sex kattungarna och ungkatten. Bara en dag senare meddelade veterinären att mannen låtit avliva samtliga katter utom två.
Ett år senare gjorde länsstyrelsen ännu ett oanmält besök. Mannen uppgav då att han hade ungefär nio egna katter och ytterligare ett par vildkatter som brukade komma och äta.
Katterna fick endast tillsyn en gång om dagen och de var varken kastrerade eller steriliserade. Perstorpsbon uppgav att han heller inte hade möjlighet att ta djuren till veterinären.
Enligt länsstyrelsen var stugan troligtvis inte uppvärmd vilket gjorde att katterna hade svårt att hålla värmen.
Mannen berättade att han inte orkade göra sig av med katterna och länsstyrelsen beslutade då att omhänderta samtliga. När de veterinärundersöktes visade det sig att flera av dem led, hade nedsatt hälsa och symptom på luftvägssjukdom. På grund av det fick flera katter avlivas.
Länsstyrelsen har nu gett mannen förbud mot att ta hand om djur tills vidare på grund av de allvarliga bristerna i djurhållningen. Beslutet gäller alla sorters djur.
Gå till toppen