Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Sven-Erik Andersson

Sven-Erik Andersson, Lund har lämnat oss 79 år gammal.

Bild: Thomas Löfqvist
Den sista tiden blev han sämre, fick det allt jobbigare. Livet är ibland orättvist, ja grymt. Sven-Erik hade det minsann inte lätt med sitt rörelsehinder men han lät sig aldrig nedslås av det utan fullföljde envist var arbetsdag sina cykelrundor på den kära trehjulingen, från Konsthallen, den högt uppskattade arbetsplatsen, till Lunds rika flora av kulturinstitutioner: antikvariat, bibliotek och ideella föreningar, bildningsförbund, boklådor, Föreningen Gamla Lund, Kulturen, Kulturmejeriet, Lunds FN-förening och de lokala funktionsvariationsföreningarna för att nämna några. Sven-Erik blev tidigt en omtyckt och uppskattad person, en viktig länk mellan föreningsliv, kommun och kommersiella kulturbärare. Hans regelbundna besök från konsthallen var något man såg fram emot med nyfikenhet och glädje.
Sven-Erik var under många år en naturlig del av stadsbilden, en sinnebild av den "idogt kämpande kulturen” där han envist trampade sig fram över knagglig gatsten: en stark personlighet, omtänksam, ödmjuk, kunskapstörstig med ett brinnande intresse för allt vad kultur heter men också med öppet sinne för vad som rör sig ute i samhället i stort Hela hans liv genomsyrades av detta förhållningssätt, i arbetet som privat. En sann kulturgärning! Sven-Erik var kulturkonservativ i valet av mediakanaler, han hade inte mycket till övers för TV som informations- och kulturförmedlingsforum och hade också svårt för vad han ofta nog upplevde som småttigt partitaktiskt tjafs och inskränkt kultursyn inom politiken.
Lägg därtill ett ljust sinne och en vänlig själ med skarp iakttagelseförmåga, värme och humor så framträder Sven-Eriks personlighet, om än mycket koncentrerat. "Framträder", därför att Sven-Erik Andersson är fortgent starkt levande i våra minnen, särskilt för oss som hade den stora förmånen och glädjen att känna och samarbeta med honom under hans lundatid. En del av den lundensiska kulturvärlden har lämnat den stad Sven-Erik snabbt lärde sig älska och omfamna. Vi minns Sven-Erik med sorg i hjärtat men ljus i sinnet, ja glädje, över en fin vän och människa!
Mathias Thurén
mångårig vän, nämndeman TLU
Iwona Gruszka och personal
Sven-Erik Anderssons kontaktperson på Serviceboendet St. Söderg. 2, Lund
Gå till toppen