Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danskt stödpaket räddar Sundsbussarna

Det har gått nästan ett halvår sedan Sundsbussarna seglade senast. Det började se mörkt ut för företaget, men med ett efterlängtat stödpaket ser företaget nu ljuset i tunneln.
– Nu tror vi på maj, säger en hoppfull Hans Froholdt, vd för Sundsbussarna.

Att tura med Pernille är något av det mest helsingborgska man kan göra.Bild: Tom Wall
– Den 24 oktober stängde gränsen till Sverige och sen dess har vi inte haft några intäkter överhuvudtaget, säger Hans Froholdt, vd för Sundsbussarna.
Fem månader har gått sedan båten Pernille lämnade Helsingörs hamn senast, och sedan dess har hon och de andra turbåtarna som går mellan Helsingör och Helsingborg bara legat och väntat.
– Vi har belånat våra hus för att ha råd med alla utgifter för våra tre båtar. All personal och våra terminaler, det har bara kostat, säger Hans Froholdt.
Det var efter att smittspridningen började eskalera igen i höstas som den danska staten bestämde sig för att stänga gränsen till Sverige, och när turmöjligheterna mellan de två städerna försvann började företaget som driver Sundsbussarna blöda pengar.
I januari ansökte företaget om ekonomiskt stöd från den danska staten, men det var inte säkert att företaget uppfyllde alla de krav som krävdes för att pengarna skulle betalas ut.
Men så nu i mars kom beskedet att Sundsbussarna får hjälp med att täcka delar av de kostnader som företaget haft mellan oktober och februari, under den tid då båtarna legat stilla i hamn.
– Det känns jättebra. Det är verkligen en glädjande nyhet för oss. Tidigare regler kring vilka som får stödpaketen gjorde att vi inte fick några, men nu har man ändrat och därför får vi pengar.
Från och med 31 mars får danskar åka till Sverige igen, betyder det att ni kör igång med Sundsbussarna?
– Nej det gör det inte. Det är fortfarande en del regler som gör att danskar måste sitta i karantän ifall de åker till Sverige.
– Nu tror vi på maj. När det väl öppnar är vi redo, säger Hans Froholdt.
Hans Froholdt, vd Sundsbussarna, gläds åt beskedet att de nu får statligt bidrag.Bild: Birgitta Skjold-Hansen
Gå till toppen