Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första nya utställningarna på Dunkers efter coronanedstängningen

Konstnärsparet Christel Jönsson och Lennart Perssons senaste projekt tog fart efter Lennarts cancerdiagnos. I dag är han friskförklarad och parets utställning Affectio är den första som öppnas på Dunkers kulturhus efter vinterns coronanedstängning.

Christel Jönsson och Lennart Persson i installationen Kristallduschen som ingår i utställningen Affectio.Bild: Stefan Lindqvist
Stenar och kristaller har alltid haft olika speciella innebörder för oss människor. Under en resa till ön Elba i Italien började Christel Jönsson och Lennart Persson fundera kring detta och och om hur de skulle kunna använda sig av detta på ett konstnärligt plan.
– Det finns mycket kristaller på Elba och vi började prata om det här. Jag hade just då fått min cancerdiagnos och skulle börja behandlingen. Kunde man använda sig av stenarna och kristallerna i nån slags rit för att heala min cancer? Det var ungefär så vi började, säger Lennart Persson.
– Det var ju också ett sätt att bemöta det som vi gick igenom just då, säger Christel Jönsson.
Kristallduschen från utställningen Affectio.Bild: Stefan Lindqvist
Till sist mynnade det ut i utställningen Affectio, som består av två verk, La spiaggia nera och Kristallduschen.
Det förstnämnda består av filmer som konstnärerna själva filmat på just La spiaggia nera (den svarta stranden). Kristallduschen är en installation med sju cirklar med stenar som valts utifrån traditionen om de olika chakrana.
– Vi har haft hjälp av en kvinna som kan mycket om kristallhealing, hon har fungerat lite som en konsult för oss. För det är ju så att de olika stenarna och kristallerna har olika innebörd, säger Christel Jönsson.
– Bergskristallen användes redan av vikingarna som en slända för att väva in lycka i klädesplaggen de bar, ametist används i många religioner och rosenkvarts trodde de gamla egyptierna kunde hindra åldrandet. Vi har velat göra en utställning som undersöker vad gamla traditioner och riter har för betydelse när vi går igenom kriser.
Under arbetet med utställningen genomgick Lennart Persson behandling mot cancern.
– Idag är jag friskförklarad, tillägger han.
Utställningsproducent Rita Winde är glad att Dunkers nu kan visa Affectio efter vinterns nedstängning.
– Den tar upp så många intressanta frågor. Har vi förlorat kontakten med naturen och riterna? Och kan vi återknyta den kontakten, säger Rita Winde.
En av stenarna som ingår i installationen Kristallduschen.Bild: Viveka Nilsson
Men Affectio är inte den enda nya utställningen på Dunkers.
Även flera unga konstnärer kan beskådas på entréplan. Växtvërk är en utställning som är skapad av åtta elever från Johannes Hedbergsgymnasiet. Den visar ungdomarnas egna bilder, målningar och dikter av hur det är att växa upp i dagens samhälle.
Dessutom finns två fotoutställningar som gjorts av elever från Nicolaiskolans estetiska bild- och formprogram.
Det är The journey to a permanent tattoo and the art behind it av Emilia Åkesson och Min väg till konsten av Felicia Horner.
Båda två är fascinerade av tatueringsvärlden och har dokumenterat den på olika sätt. Felicia Horners bilder är också en hyllning till hennes morfar, Finn Saur Skinnebach, som var tatuerare och gick bort 2014.
Fakta

Dunkers öppnar igen

Från och med 30 mars har Dunkers öppnat upp igen för besökare.

Men det är ett öppnande med begränsningar. Besökare behöver en biljett per utställningsplan och person samt boka en tid för sitt besök. Det gäller samtliga utställningar, även gratisutställningarna på entréplan, för besökare med Kulturkort och för barn och unga.

Biljetterna kan köpas online via Helsingborgs kulturbutik eller på plats i entrén på Dunkers kulturhus.

Just nu kan man ta del av utställningarna Gråvargar och älgbrorsor - Pija Lindebaums bildvärld, Affectio, Växtvërk, The journey to a permanent tattoo and the art behind it, Min väg till konsten och Lokalhistoriska utställningen På gränsen.

Gå till toppen