Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helge Albin brinner lika starkt för musiken ännu

En av Sveriges skarpaste jazzprofiler fyller 80 år denna onsdag. Och Malmöpågen Helge Albin, saxofonist och ledare för Tolvan Big Band, håller igång spelet och komponerandet.

Helge Albin uppskattar Tolvans tretton album på ett annat sätt idag: ”Jag brukade bara lyssna på ett färdigt album en-två gånger pallade inte mer. Då var man så inne i detaljerna, nu kan jag lyssna på helheten och höra att hur bra musiken faktiskt är.”Bild: Hussein El-alawi
Fast nu under pandemin sker musicerandet i ensamhet hemma i Löddeköpinge.
– Kommer jag för långt ner med instrumentet blir det svårt att komma upp på nivån där jag vill vara igen. Jag roar mig också med att skriva ny musik till Tolvan, säger Helge Albin.
Att fylla 80 känns lite overkligt.
– Jag är klar i huvudet ännu, hoppas jag, och såvitt jag vet frisk i kroppen. Det är jazzmusiken, skrivandet och spelandet, som håller mig ung. Jag är inte klar med puberteten ännu.
– Men man får böja sig för fakta och tidens gång. Jag känner att det jag gör nu är lite viktigare och att det är lite bråttom.'
Undervisningen har professorn i jazzimprovisation lagt åt sidan. Men han noterar glatt att medlemmarna i Tolvan fortfarande brinner för bandet. Och själv har han inte slutat med att ställa höga krav.
– Trumpetaren Fredrik Davidsson sa: ”Du behandlar oss fortfarande som om vi vore 20 år”. Han menade att jag skäller ut dem, talar om för dem hur de ska göra och hur kassa de är, ha ha. Jag lever ju helt i detta, men till exempel Fredrik är väl runt 60 år nu och jag behöver ju inte gå på dem som jag gjorde i början. Tur att han säger åt mig att backa lite.
De höga albinska kraven har dock gjort sitt för att placera Tolvan Big Band i världsklass. Redan 1983, några år efter att Helge Albin tagit över och döpt om den forna studentorkestern En tolva Skåne, imponerade gänget på självaste Dizzy Gillespie.
– Det var på Kristianstads jazzfestival och vi skulle spela hans musik och originalarrangemang, med honom som solist. Då var bandet inte så bra, men jag piskade på och vi övade så in i helvete. När vi började repa slog Gillespie ut med armarna, himlade med ögonen och sa: ”This is the best band I've played with since 1947!"
Gillespiekonserten är ett speciellt minne. Annat som Helge Albin är särskilt nöjd med genom åren är den egna sviten ”Thetris”, inspelad med Tolvan, Malmö symfoniorkester och dirigenten Mats Rondin.
– Jag ville skriva musik för symfoniorkester och storband, på lika villkor. Annars har det gjorts mycket dåligt sådant, säger han och syftar på kompositioner där orkestern mest ”kompar” och lägger stråkbakgrunder.
En höjdpunkt var att som tonåring komma med i Putte Wickmans orkester.
– I Wickmanbandet blev jag kompis med Börje Fredriksson, som annars många var rädda för, han hade en väldig integritet och självförtroende. Men han blev lite som en farsa för mig.
Under turnéerna brukade de två saxofonisterna öva på hotellrummen. En dag kom en ilsken portier upp.
– Efter fem minuter backade han ut, bockande. Börje hade svarat honom med: ”Va fan, kommer du hit och stör oss i vårt konstnärskap?”
Den unge altsaxofonisten lärde sig rätt säkert inte bara om spel och improvisation av Fredriksson, utan också ett och annat om integritet. Sådan lider inte Albin heller brist på.
Andra fina minnen är att redan som ung ha fått chansen att spela så flitigt.
– På den tiden kunde det bli tre-fyra kvällar i sträck på Malmöställen som Gungan och Kramer. Vi spelade till dans på Amiralen med Leif Uvemarks och Åke Strandbergs orkestrar i slutet av 50-talet och början av 60-talet. Det var nästan jazzmusik och folk dansade till det, helt otroligt. Tusen pers kom fredag och lördag.

Helge Albin

Gör: professor emeritus i jazzimprovisation vid Malmö musikhögskola. Saxofonist, flöjtist och ledare för Tolvan Big Band.
Bor i: Löddeköpinge.
Familj: hustrun Gullmaj och två barn, Patrik (basist i Tolvan) och Emma.
Utmärkelser: Sydsvenskans Europapris 1995 (för sina internationella insatser med Tolvan), Harry Arnold-stipendiet, Jazz i Malmös Guldnålen, Johnny Bode-stipendiet och Svenska jazzriksförbundets Jazzkannan.
Aktuell: fyller 80 år den 31 mars.
Gå till toppen