Annons

Annons

opinionHelsingborg

Aktuella frågor
”Inrätta valambassadörer i Helsingborgs bostadsområden”

Det är viktigt att det som kallas ”folkets röst” också är en röst där grupper som annars är tysta kan komma till tals, inte bara en röst för dem som skriker högst. Det skriver Jenny Björklund Hansson och Birgitta Möller, företrädare för Vänsterpartiet i Helsingborg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Valambassadörerna i bostadsområdena måste arbeta även mellan valen, för att stärka kunskap om val och demokrati, skriver Jenny Björklund Hansson och Birgitta Möller.

Bild: Björn Lilja

Annons

Hans Nelson, ordförande för Liberalerna i Helsingborg, och det miljöpartistiska kommunalrådet Marcus Friberg har på olika sätt förklarat att de vill ”lyssna mer på folket” (Aktuella frågor 17/3 och 18/3). Men vem är det de vill lyssna på?

Vi i Vänsterpartiet vill att alla som bor i Helsingborg dels ska kunna ha kontakt med folkvalda politiker i staden, dels kunna komma med förslag till dem. Men för att det ska bli verklighet har Helsingborg en lång väg att gå. I en del valkretsar var valdeltagandet cirka 65 procent i kommunvalet 2018. Till exempel röstade då bara 63,5 procent i Planteringen Norra.

Annons

Det är bra att det debatteras hur människor ska kunna nå politiker och beslutande organ, men idag saknas perspektiv från dem som vanligtvis inte tar del i samhällslivet.

Annons

Politiker måste lyssna mer på dem som inte är vana att ta del av kulturutbud och föreningsliv. Politiska beslut måste stödja dem så att de har större möjlighet att göra sina röster hörda.

Att redan starka grupper som syns i sociala medier eller i föreningslivet blir mer engagerade är givetvis bra, men den stora knäckfrågan för såväl politiker som tjänstepersoner i Helsingborgs kommun är hur de som idag står utanför ska engageras.

Medborgarförslag och invånardialoger är bra, men stadens politiker behöver fundera på under vilka former det kan ske för att även nå dem som annars inte engagerar sig.

Det är viktigt att det som kallas ”folkets röst” också är en röst där grupper som annars är tysta kan komma till tals, inte bara en röst för dem som skriker högst. Vänsterpartiet tror på folkomröstningar som modell i stora frågor, men också på vikten av politisk tydlighet.

Först när partier är tydliga i vad de har för politisk vision – innan och under en valrörelse – kan de som röstar veta utifrån vilka grundprinciper partierna gör sina ställningstaganden.

Annons

För att skapa ett större engagemang, måste det vara möjligt för människor att närma sig politiker på ett enklare sätt än idag.

Vänsterpartiet i Helsingborg har länge påtalat vikten av att politiker verkar för att engagera fler i samhällsutvecklingen. Vi var glada när valnämnden fick ett utökat uppdrag att jobba för ett ökat valdeltagande. Men frågan är om valnämnden har gjort tillräckligt för att öka valdeltagandet i områden där inte så många röstar.

Annons

Vänsterpartiet kommer att föreslå att Helsingborgs kommun:

• antar en åtgärdsplan för ökat valdeltagande.

• jobbar aktivt tillsammans med föreningar och trossamfund för att öka valdeltagandet.

• inrättar valambassadörer som arbetar ute i bostadsområden, även mellan valen, för att stärka kunskap om val och demokrati.

• engagerar studieförbunden för ökat valdeltagande.

Jenny Björklund Hansson (V), gruppledare i Helsingborg.

Birgitta Möller (V), har insynsplats i Helsingborgs valnämnd.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy