Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Länsstyrelsen höjer tonläget – vill att byggförbudet gäller omedelbart för bryggan i Mölle

Länsstyrelsen kräver nu att mark- och miljödomstolen bestämmer att beslutet att förbjuda bygget av den nya badbryggan ska gälla omedelbart.
– Jag har inte varit med om att en kommun öppet trotsar våra myndighetsbeslut. Det är helt extremt, säger länsstyrelsens enhetschef Kristian Wennberg.

Surfarna menar att bryggan hotar Möllevågen.Bild: Stefan Ed
Striden om en ny badbrygga vid Norra Strandvägen i Mölle går vidare. Kommunens tanke är att starta bygget inom ett par veckor trots att länsstyrelsen fattat beslut om att förbjuda bygget.
Och det gör att länsstyrelsen agerar. Kommunen har begärt skyndsam handläggning när man överklagade förbudet till mark- och miljödomstolen.
Nu kräver länsstyrelsen att domstolen bestämmer att deras förbudsbeslut ska gälla omedelbart i väntan på att själva förbudsbeslutet prövas.
Kristian Wennberg, enhetschef på länsstyrelsens vattenenhet, är mycket förvånad över kommunens agerande.
– Jag har jobbat länge här. Jag har inte varit med om att en kommun öppet trotsar våra myndighetsbeslut. Det är helt extremt.
Länsstyrelsen skickade sitt krav till mark- och miljödomstolen under tisdagen. Ännu har man inte nåtts av något besked därifrån.
– Domstolen brukar ta detta med förtur. Det brukar ta några dagar, säger Kristian Wennberg som dock inte räknar med att få domstolens syn på saken innan påskhelgen.
Länsstyrelsens enhetschef Kristian Wennberg tycker att kommunens agerande kring badbryggan i Mölle är extremt.Bild: Privat
I sin inlaga till mark- och miljödomstolen kallar Höganäs kommun länsstyrelsens förbudsbeslut för "klåfingrigt". Man tycker även att länsstyrelsen tar hänsyn till surfarna som ett "särintresse".
Det håller inte Kristian Wennberg med om.
– Om man som kommun betraktar ett riksintresse för friluftslivet som ett särintresse så är man fel på det. Surfingen är en del av riksintresset, säger han.
Platsen för badbryggan i Mölle är nedanför Norra Strandvägen.Bild: Maria Berkmo
Vid ett möte i januari försökte Kristian Wennberg hitta en kompromiss som både surfarna och kommunen kunde leva med.
– Det handlade om en mindre brygga på samma plats. Det hade varit gynnsamt både för surfingen och badlivet. Men det var tvärstopp från kommunens sida.
Kommunchef Herman Crespin har fullt upp med debatten kring badbryggan i Mölle.Bild: Anders Malmberg
Kommunchef Herman Crespin hoppas att domstolen ska fatta beslut snabbt.
– Vi har olika uppfattningar här. Vi tycker att länsstyrelsens handläggning är märklig.
Under dagen publicerar kommunen en film om badbryggan.
– Vi hoppas den ska klargöra saker. Vår intention är inte att förstöra för surfarna. De är en del av Höganäs varumärke. Det är inte en vågbrytare vi ska bygga, säger Herman Crespin.
Tidigare har stadsmiljöchef Pär Ragvald sagt att bygget ska igång under vecka 15. Processen stoppas inte i nuläget, men kommunen kommer att överväga hur läget ser ut när det är dags för byggstart.
– Har vi ett beslut från mark- och miljödomstolen kommer vi givetvis att rätta oss efter det. Ibland anklagas vi för att sätta oss över lagen. Men vi har ett gynnsamt beslut. Vi stoppar inte för att en tillsynsmyndighet kommer med ett förbud. Länsstyrelsen är inte lagen.
Gå till toppen