Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Macron stänger Frankrike i fyra veckor

Frankrike stänger ned i en månads tid från och med lördag. Dessutom stängs skolorna i tre veckor från och med nästa vecka, meddelar landets president Emmanuel Macron i ett tv-sänt tal.

En familj lyssnar till Emmanuel Macrons tal.Bild: Bob Edme/AP/TT
De av pandemin värst drabbade områdena i Frankrike sattes under strikta virusrestriktioner redan för två helger sedan. Flertalet av de restriktionerna utökas nu till att gälla i resten av landet.
– Vi kommer att tappa kontrollen om vi inte agerar nu, säger Macron i sitt tv-sända tal på onsdagskvällen.
Skolorna ska stängas i tre veckor från och med nästa vecka, men den perioden innefattar en två veckor lång ledighet.
– Det är så här vi bäst kan bromsa viruset, säger Macron.
Presidenten ser en möjlig ljusning i mitten av maj och flaggar för att kaféernas uteserveringar och vissa kulturetablissemang då under ”strikta regler” kan öppna igen.
– Tack vare vaccinet kan vi skönja en väg ur krisen, säger Macron.
Det är landets tredje så kallade lockdown, eller period med hårda virusrestriktioner, sedan coronapandemin blev ett faktum. De restriktioner som redan nu gäller för de värst drabbade områdena i Frankrike inbegrep däremot inte en nedstängning av skolorna.
Det råder sedan tidigare utegångsförbud från klockan 19.00 i hela Frankrike.
Totalt har 95 337 människor dött med covid-19 i Frankrike, ett land med lite mer än 65 miljoner invånare.
Gå till toppen