Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Ett vaccin till arbetsmarknaden är på gång.”

Det finns ingen quick fix när det kommer till en lyckad integration. Det är ett arbete som kräver mod, kunskap och driv. Vi har kavlat upp ärmarna och gör jobbet, skriver Alireza Akhondi, Magdalena Nour och Anton Sauer, Centerpartiet.

Arbete är nyckeln till en lyckad integration, skriver artikelförfattarna.Bild: Hussein El-Alawi
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Ali Alabdallah efterlyser ett vaccin för arbetsmarknaden och beskriver regeringens misslyckande när det gäller att motverka den massiva arbetslöshet som sprider sig bland i synnerhet utlandsfödda och nyanlända i spåren av pandemin (Aktuella frågor 13/3). Vi kan inte annat än att instämma i hans kritik.
Sverige har under många år misslyckats med att rusta och matcha människor för att underlätta deras möjlighet att få jobb. Det gäller i synnerhet nyanlända och utrikesfödda.
Den globala pandemin utgör ett hårt slag mot de ansträngningar som Sverige nu gör för att vända utvecklingen.
Det är ett välkänt fenomen att människor med svag förankring på arbetsmarknaden är de som drabbas hårdast vid kriser. Den pågående krisen är inget undantag. De sektorer som drabbats hårdast, till exempelrestaurangbranschen, är inträdesportar för många utrikesfödda till den svenska arbetsmarknaden.
Ali Alabdallah anser att regeringen och riksdagen så snart som möjligt måste vidta åtgärder för att bromsa den negativa utvecklingen. Han föreslår bland annat sänkta kostnader för företag som anställer utrikesfödda och nyanlända och att den idéburna sektorn ska få extra resurser så att den kan experimentera och utveckla nya modeller eller metoder för att stödja offentliga aktörer som Arbetsförmedlingen och kommunerna. Centerpartiet har under lång tid föreslagit reformer av samma slag. Partiets arbete för att reformera Arbetsförmedlingen är ett sådant steg. Fristående aktörer, som privata bolag och den ideella sektorn, ska matcha och rusta arbetssökande för de jobb som är lediga. Det står inskrivet i januariavtalet. Det innehåller också ett intensivår för nyanlända, ett år med intensiv yrkesinriktad svenska för invandrare, SFI, kombinerat med korta utbildningar och praktik, en reform som träder i kraft den 15 april.
Arbete är nyckeln till en lyckad integration. En anställning underlättar språkutveckling, byggande av sociala nätverk, kunskap om hur samhället fungerar och ger möjlighet till bostad. Allt motverkar det segregation och utanförskap och bygger Sverige starkt.
Att få till stånd möten mellan arbetssökande och arbetsgivare är viktigare än någonsin.
Många arbetsgivare söker med ljus och lykta efter arbetskraft. För något år sedan fanns det till exempel över 100 000 lediga jobb samtidigt som 250 000 arbetslösa var inskrivna på Arbetsförmedlingen. Det är om något ett tecken på att Sverigemåste rusta och matcha de arbetslösa på ett annat sätt än idag för att tillgodose de behov som uppenbart finns på arbetsmarknaden. Det är i detta ljus som reformeringen av arbetsförmedlingen ska ses.
I skrivande stund pågår intensiva förhandlingar om de lagändringar som ska ligga till grund för den största förvaltningsreformen i svensk modern historia. Arbetsförmedlingens myndighetsroll ska förtydligas, likaså kommuners och civilsamhällets viktiga roll i kampen att hjälpa och stötta individer in på arbetsmarknaden.
Just nu pågår ett pilotprojekt i 32 kommuner för att utveckla och pröva en ny matchningstjänst. Syftet är att tillsammans med fristående aktörer pröva och dra lärdomar inför det reformerade systemet.
Parallellt med detta genomför vi förändringar av las, där bland annat kostnaderna för företagen att anställa sänks och flexibiliteten när det gäller anställningar ökar. Allt detta förbättrar arbetsmarknadens sätt att fungera och bidrar därmed till att sänka dess trösklar men också till att nyanlända och utrikesfödda riskerar att stå utanför arbetsmarknaden vid framtida kriser.
Det vaccin till arbetsmarknaden som Ali Alabdallah efterlyser är alltså på gång. Det består av många olika delar och tar tid innan det får effekt. Det finns ingen quick fix när det kommer till en lyckad integration. Det är ett arbete som kräver mod, kunskap och driv. Vi har kavlat upp ärmarna och gör jobbet.
Alireza Akhondi (C), riksdagsledamot.
Magdalena Nour (C), gruppledare i Vellinge.
Anton Sauer (C), gruppledare i Malmö.
Läs också ”En sorts vaccin kan levereras också till arbetsmarknaden.”
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen