Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Michael jobbar hårt och har kul på vägen

Michael Porseryd, vd för SF Studios, gillar att jobba hårt. Det har han gjort ända sedan ungdomsåren då han var handbollsspelare. Då gällde det att kämpa fullt ut och ändå ha roligt på vägen – och just så har han försökt leva sedan dess.

"Vi har inte lyckats berätta tillräckligt angelägna historier för publiken", säger Michael Porseryd angående att 2019 var det ett av de sämsta åren någonsin för svensk film på bio, redan före pandemin.Bild: Fredrik Sandberg/TT
När Variety Magazine förra året utsåg världens 500 mest inflytelserika personer inom medie- och underhållningsindustrin fanns Michael Porseryd med på listan för andra året i rad.
–  Jag ser det framför allt som en utmärkelse för SF Studios, även om det är jag som hamnar på bild, säger han.
Bolaget är en stor producent av film och tv-serier, en distributör och rättighetsägare och driver strömningstjänsten SF Anytime,
Michael Porseryd kan konstatera att den svenska filmbranschen har haft det motigt under senare år, i alla fall om man tittar på antalet biobesökare. Det är stora amerikanska superhjälteproduktioner som drar den största publiken och konkurrensen från tjänster som Netflix och HBO Nordic ökar.
När 2019 summerades var det ett av de sämsta åren någonsin för svensk film på bio. Och det var före pandemin.
–  Vi har inte lyckats berätta tillräckligt angelägna historier för publiken. Vi får försöka bättre än vi hittills gjort. Jag hoppas att vi kan ta ett stort steg med nyinspelningarna av ”Utvandrarna” och ”Karl-Bertil Jonssons julafton”, säger Michael Porseryd.
Det knepiga för filmbranschen är att den måste balansera på två ben, menar han. Det ena ska stå stadigt i konst och kulturpolitiskt ansvar, det andra i kommersialism och underhållning.
–  Vi stöttar ju filmer som vinner priser och visas på filmfestivaler, men vi behöver också de stora breda filmerna som drar folk till biograferna om vi ska överleva på sikt.
Nu är inte utmaningar något som Michael Porseryd skyggar för. Han trivs när problem kräver hårt arbete, helt enkelt därför att han gillar att arbeta hårt. Och för att utveckla resonemanget tar han ett kliv tillbaka till ungdomsåren i Boden där han bodde från det att han var tio år.
Det var där och då han började spela handboll med ett gäng kompisar. De var duktiga och det gick bra, men de tränade också intensivt.
–  Den där kombinationen att anstränga sig och vara fokuserad och samtidigt ha kul på vägen, det har jag tagit med mig hela livet. Det har blivit en del av min personlighet.
Även om inte varje dag har varit en dans på rosor har han alltid tyckt att det har varit roligt att gå till jobbet. Men så har han också haft roliga jobb att gå till.
Direkt efter universitetet sökte han och fick en plats som trainee på TV3 i London, hans första anhalt i det som skulle bli tio år inom mediekoncernen MTG.
–  En helt ny bransch växte fram på 90-talet när de kommersiella medierna exploderade. Det var en inspirerande miljö, även om det var snabba kast och nyckfullt. Vi som var unga fick mycket ansvar tidigt i karriären och det fanns inga äldre generationer att fråga.
I hela sitt yrkesliv har Michael Porseryd haft höga chefsposter i mediebranschen.
–  Jag vill dela ut mycket ansvar till mina kolleger. Men här är det precis som med handbollen; det var viktigt att vi hade kul men även att vinna. Jag vill att mina medarbetare ska ta mycket eget ansvar men jag har också höga förväntningar.
Michael Porseryd återkommer flera gånger till just handbollen. Den satte spår i honom. Och fastän hans två barn provade många olika idrotter när de var små valde de till slut samma sport som sin far.
–  De hängde med oss när jag spelade beachhandboll med mina gamla handbollskompisar när vi fyllde 40. De tyckte det såg kul ut.
Och när det sedan krävdes föräldrahjälp på träningarna anmälde sig pappa Michael direkt. Det blev tre kvällar i veckan och många helger i idrottshallar runt om i Sverige under tio års tid – för en pappa som redan hade mycket att göra.
–  Det har tagit mycket tid för mig och min fru, men varit otroligt roligt och utvecklande.
För att orka med sitt höga tempo, inte minst som chef, har han ett knep som han tror sig ha ärvt av sin far, tv-journalisten Rolf Porseryd: Han kan ”stänga av”.
–  Jag kan lägga saker åt sidan och bara vila eller kolla på nyheter. Sedan kör jag på igen med nya krafter. Möjligen är jag lite väl bra på att slappa, men det har definitivt varit en styrka i många jobbsituationer, säger han och skrattar.

Michael Porseryd

Fyller: 55 år den 2 april.
Gör: Vd för SF Studios sedan fyra år.
Bor: Stockholms innerstad.
Familj: Frun Annelie, barnen Calle, 20 och Alva, 18, samt katten Ester.
Om att fylla 55: ”Ju äldre jag blir desto mer vill jag försöka dela med mig av det jag kan till dem som är yngre, den generation som ska ta över efter mig.”
Så firar han födelsedagen: "Med god mat och dryck med familjen."
Tittar på: Senast filmerna ”Spring Uje, spring” och ”The trial of the Chicago 7”. En favoritfilm är ”Deer hunter”, om han "absolut måste välja."
Gå till toppen