Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Arvid Görman

Arvid Görman, Lund, har avlidit 99 år gammal

När Holger Crafoord lämnade ÅR/Tetrapak för att satsa på Gambro följdes han av flera duktiga ingenjörer. En var Arvid Görman, som nyligen avlidit, 99 år gammal. Han växte upp i Malmö och flyttade med sin familj till Lund 1958. Trots att han bodde och verkade mest utomlands under många år så betraktade han Malmö och Lund som sina referenspunkter.
Arvid sändes av Gambro till USA för att bokstavligen från scratch bygga upp och driva företagets första produktionsanläggning utanför Europa. Fabriken i Newport News, Virginia, utvecklades under Arvids ledning till något av ett mönsterbildande koncept.
Han var för mig en typisk ”old school”- ledare i bästa bemärkelse. Han gömde sig inte bak pärmar och skärmar utan var ständigt uppdaterad genom närvaro ute på golvet; obrottsligt lojal mot företaget, omtänksam om sin personal.
Hans dragningar inför koncernledningen var föredömligt uttömmande. Om någon fann att det inte var lätt att få Arvid att rucka på sina planer svarade han: ”Har man lagt ut kursen rätt från början, behöver man inte ändra sig så ofta!". Han visade aldrig någon konflikträdsla; han tillämpade Olof Palmes robusta recept för krishantering: ”Man får ta ett helsicke i taget!” och betade av problemen eftervart.
Några år före pensioneringen flyttade Arvid som chef till Hechingen i Tyskland, vår största anläggning. Med hustru Ingrid bosatte han sig sedan i Hamburg några år för att sedan återvända till ett välförtjänt pensionärsliv i Sverige – först till Arild och slutligen Lund.
Mycket mer skulle jag kunna jag förtälja om en god vän och kollega. Den bästa sammanfattningen blir nog en episod från ett av mina besök i Newport News. Jag kom ensam i bil i något (mycket) för hög hastighet och blev stoppad av polisen. Jag förklarade att bilen tillhörde Gambro och att jag var på väg dit. Sheriffen lyste då upp och berättade att hans syster jobbade där. Hon hade bestämt förklarat att hennes chef var den bäste företagsledaren i hela trakten; det blev inga böter!
En gentleman har lämnat scenen. Arvid Görman.
Göran D. Svensson
Gå till toppen