Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Ulla Kroksmark

Arbetsterapeut Ulla Kroksmark har efter en tids sjukdom lämnat oss 78 år gammal. Hon sörjs närmast av barn och barnbarn.

Vi är några av Ullas vänner som vill återge glimtar från hennes yrkesliv och år av vänskap.
Inga-Britt lärde känna Ulla redan 1968 när Arbetsterapeutförbundet bildades. Under förbundets historia har Ulla haft olika uppdrag såsom ledamot i organisationens styrelse och ordförande för öppenvårdssektionen. Ulla var också FSAs delegat och Inga-Britt vice i arbetsterapeuternas världsorganisation, WFOT, under en tioårsperiod. Detta viktiga förtroendeuppdrag gav många fina upplevelser och lade grunden för att Sverige fick arrangera WFOTs årsmöte och kongress år 2002. Detta gemensamma arbete i olika konstellationer skapade en livslång vänskap.
Som ung vistades Ulla som patient en kort tid på Bräcke Östergård. Där träffade hon en arbetsterapeut som gav henne inspiration till sitt kommande yrkesval. Efter sin arbetsterapeutexamen fick Ulla anställning på Bräcke Östergård. Hon läste sedan en pedagogisk utbildning.
Under denna tid fick Ulla sina två fina döttrar. Ett ettårigt stipendium för studier förde både Ulla och familjen till USA och Kanada. Tillbaka i Sverige 1974 fick hon anställning på arbetsmarknadsutbildningen, AMU, Furulund, centrum för synskadade och rörelsehindrade. Arbetet lade grunden för ett framtida engagemang för barn och ungdomar med synnedsättning.
Under tiden på AMU föreläste Ulla på arbetsterapeututbildningen i Lund där hon senare anställdes som lärare 1979 och snart därefter som studierektor. Hon hade en mycket välkomnande attityd till både studenter och kollegor. Hon var ledare under en tid då de medellånga utbildningarna utvecklades i snabb takt till en akademisk nivå.
Grundutbildningen till arbetsterapeut omdanades till att vila på vetenskaplig grund och fördjupningskurser i två steg tillkom på 1980-talet. Ulla skapade de kontakter med universitetet som gjorde detta möjligt, och i förlängningen ledde det till att arbetsterapeuter kunde antas till forskarutbildningen.
Ulla kom till Syncentralen i Göteborg på 1990-talet för att arbeta med ett habiliteringsprogram för barn med synfunktionshinder. Hon hade en förmåga att lära teamet se hela barnet och inte ett par ögon. 2002 kom Ulla åter som föreståndare för Syncentralen. Uppgifterna förändrades och Ulla påbörjade en studie om hur unga vuxna med synnedsättning såg på sina möjligheter och hinder. 
Vi minns henne som en stor inspirationskälla. Vi minns henne som en god handledare, mentor och pedagog. Vi minns henne som idérik, nytänkande och en orädd entreprenör. Vi minns henne som varm och omtänksam. Vi minns Ulla som en god vän.
Inga-Britt Lindström, leg. arbetsterapeut, tidigare förbundsordförande, MDhc, Stockholm
Mona Eklund, leg. arbetsterapeut, senior professor, Lund
Kristina Eriksson, leg. läkare och specialist i oftalmiatrik, Göteborg
Gå till toppen