Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Insändare: ”Det handlar inte om att bygga vågbrytare eller anlägga en ny badbrygga”

Kommunchefer tycker till om bryggstriden i Mölle.

Det pågår diskussioner om badbryggan på Norra Strandvägen i Mölle. En befintlig brygga ska renoveras, en badbrygga som funnits sedan 1940-talet som slitits ner av havet. Vi ser inte att detta påverkar vågen.
Vi ser surfarna som en naturlig del av Mölle och vill värna om surfingen. Vår kända våg i Mölle och kommunens geografiska läge är vi stolta över. Samtidigt vill vi utveckla Mölle som destination.
Under våren 2020 fick vi önskemål om att återställa den befintliga badbryggan. Från kommunen såg vi det som ett bra alternativ – ett mindre ingrepp i naturmiljön.
Dispens från strandskyddsbestämmelser har beviljats. För att genomföra arbeten i vatten krävs även tillstånd från länsstyrelsen. Tillståndet beviljades i augusti 2020 och var inte villkorat av att dialog skulle hållas. Kommunen har ändå kommunicerat med surfföreningen, men parterna står långt ifrån varandra.
Länsstyrelsens beslut att ge kommunen tillstånd överklagades till mark- och miljödomstolen. Domstolen avslog överklagan och fastställde originalbeslutet. Kommunen har därför ett gynnsamt beslut från mark- och miljödomstolen som vunnit laga kraft.
Att länsstyrelsen fattat nytt beslut ändrar inte förutsättningarna. Vår uppfattning är att länsstyrelsens nya beslut är felaktigt och har därför överklagat till mark- och miljödomstolen.
Går domstolen på länsstyrelsens linje kommer kommunen att respektera beslutet, vi står inte över lagen.
Reparation av bryggan planeras påbörjas vecka 15. Vi hoppas ha fått domstolens beslut till dess. Vi har bett om en skyndsam handläggning. Har vi inget beslut så kommer Höganäs kommun att överväga hur och om vi går vidare.
Vi vill betona att det handlar om att återställa den badbrygga som funnits och som dessutom huvudsakligen ligger på allmän platsmark. Vi hoppas att ni, liksom vi, tycker att Mölle är stort nog för alla – vare sig man surfar, badar eller bara vill njuta av platsen.

Pär Ragvald stadsmiljöchef

Jacob von Post samhällsbyggnadschef

Herman Crespin kommunchef

Gå till toppen