Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Sorg, inte show. En ung kvinna är död.

Blommor och ljus på minnesplatsen i Höör.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
En vanlig tös från Höör. Fordonsintresserad, som så många tonåringar i bygden. En glädjespridare som alltid fanns där för andra, enligt vänner. Bilden som Missing people lade ut på 18-åringen där hon sitter med handen lutad mot kinden och ett småleende mot kameran spred sig snabbt på nätet, in i Instagramflöden och på Facebook. Försvunnen sedan tisdagsnatten, stod det. Har någon sett henne?
Samtidigt växte sökinsatsen i skogarna kring Höör. Grannar, vänner och andra frivilliga. Så småningom förstärkta av polispatruller, hundar och en helikopter med specialutrustning.
Alla höll andan. Måtte hon hittas.
Vid det laget var det av allt att döma redan för sent. På onsdagseftermiddagen hittades kroppen. På torsdagen mordvapnet, i en sjö strax utanför Höör.
Så tvingas ännu en familj sörja en dotter som aldrig fick bli vuxen. Hennes vänner, som före minnesstunden på onsdagskvällen körde en bil- och mopedkaravan runt 18-åringens hemmagata, har mist en älskad kompis. I hela Höör uttrycks nu sorg och vanmakt över att en av deras egna har tagits ifrån dem, och kommer att läggas till statistiken över unga kvinnor som bragts om livet av någon som de – mer eller mindre – litat på.
Som Tova från Njutånger. Som Wilma från Uddevalla och Emilia från Tollarp. Och nu en 18-åring från Höör, som inte ens fick gå klart gymnasiet.
På långfredagen hölls häktningsförhandlingen vid Lunds tingsrätt, och den 26-årige man som under torsdagen erkände att han – enligt honom själv oavsiktligt – har dödat 18-åringen begärdes häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.
Att kroppen och mordvapnet har hittats tyder förhoppningsvis på ett snabbt uppklarande.
Men vad som hände i det lugna villakvarteret i Höör under tisdagsnatten är fortfarande ovisst. Det som står klart är att de två kände varandra, enligt en i övrigt förtegen polis, att de umgicks den ödesdigra måndagskvällen och – med en undanmanöver som har blivit allt mer bekant i den här typen av fall – att den nu häktade mannen var en av dem som tidigt delade efterlysningen av 18-åringen på sin Facebooksida.
Och att det var han som satt på sanningen.
Medan sorgen fortfarande är rå för de närmaste kartläggs nu bådas liv i kvällstidningar och i sociala medier på det sätt nyfikna läsare har blivit vana vid. Nära, tätt inpå det privata. Inte sällan på gränsen till underhållning.
Och nyfikenheten är stor. Under brottsplatsundersökningarna tvingades Polisen utfärda flygförbud över delar av Höör för att hindra privata drönare att speja på brottsplatsen. På internetforumet Flashback funderar vissa på hur de bäst kan ta sig fram och förbi polisens avspärrningar medan andra frossar i tragedin. "Det här ska bli spännande att följa", skriver en användare, som redan ser fram emot dramatiseringar och poddar om fallet.
Under tiden pågår utredningen. Under tiden sörjer Höör. Trots allt är en ung kvinna död.
Gå till toppen