Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Föregångslandet får inte vara med.

Stefan Löfven (S) är inte bjuden till klimatmötet.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Jordens dag är lika okänd som påskdagen är känd. Men det kan ändras i år. USA:s president Joe Biden har bjudit in fyrtio ledare från runt om i världen till ett digitalt klimattoppmöte på just denna doldis bland temadagar, den 22 april.
Evenemanget beskrivs som "en milstolpe" längs vägen till klimatkonferensen i Glasgow i höst. Inbjudna är alltifrån stora länder som Kina, Ryssland och Brasilien till mindre nordiska stater som Norge och Danmark. Men Sverige har inte fått någon inbjudan.
Det krävs ingen längre titt på deltagarlistan för att ana hur arrangörerna i Vita huset har tänkt. Förutom stormakter och länder som kan drabbas särskilt hårt av klimatförändringar bjöds främst USA:s närmaste allierade i olika försvars- och säkerhetssamarbeten.
Ändå lär det svida för den svenska regeringen att inte få vara med. Det går ju på tvärs med självbilden av Sverige som föregångsland på klimatområdet. Men det ger också något att lära. För i klimatfrågan räcker det inte att lyckas gå långt på egen hand. Och som den uteblivna inbjudan antyder är omvärlden måttligt intresserad av svenska soloinsatser.
Kanske borde Sverige oftare lägga upp färdplaner tillsammans med andra, snarare än att gå före och hoppas att andra ska följa efter.
Gå till toppen