Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Jan Rydingsvärd

Jan Rydingsvärd, Viken, har stilla somnat in efter en lång tids sjukdom. Janne blev 73 år. Närmast anhöriga är hustrun Ing-Marie samt barnen Sara och Erik med familjer.

Janne har under merparten av sitt yrkesliv drivit Springhill Textile AB. Sin textila ådra utvecklade han redan som barn när föräldrarna drev dambutik i Linköping. Det han lärde sig där hade han nytta av under hela sin karriär. Första jobbet var på Torsten Sjöholm AB i Helsingborg där han fortsatte utveckla sitt textilintresse. Den största bonusen var så klart att han där träffade sin fru Ing-Marie. Ett nästa steg i karriären blev marknadschef på Levi’s. I ett avsteg från textilbranschen arbetade Janne som första icke rökande marknadschef på Philip Morris. Två gratislimpor i månaden till ingen nytta…
År 1984 rekryterades Janne som verkställande direktör till ett textilföretag i Helsingborg, sedermera namnändrat till Springhill. Några år senare, 1986, öppnades möjligheten för Janne att förvärva företaget och undertecknad trädde in som delägare 1989. Vi har alltså varit kompanjoner i 32 år. Tillsammans har vi genomlevt både med- och motgångar, alltid med Jannes optimistiska anslag. Jannes devis ” Kom ihåg att det är kunderna som betalar våra löner” var ett mantra som framfördes till alla anställda under alla år. Ibland hade vi olika uppfattningar, men aldrig någonsin var vi ovänner.
Otaliga är de skratt och upplevelser vi haft tillsammans, inte minst på våra resor till Fjärran Östern. Janne arrangerade bl a min egen introduktionsresa till våra leverantörer i Fjärran Östern och gladde sig åt att han fått plats för mig, överraskande för mig, i turistklassen på ett lokalt flygbolag till ett av våra mindre utvecklade inköpsländer och att jag därmed fick avnjuta deras köttragu…
Vi var båda reservofficerare, jag i Flottan och Janne i Signaltrupperna. Jannes erfarenhet från Signaltrupperna utnyttjades i vår ständiga jakt på onödiga kostnader i de otaliga omorganisationer vi gjort genom åren. Extern hjälp för att omkoppla växeln ansåg Janne onödigt. Att det sedan ringde på de mest oväntade ställen efter genomförd insats, höjde bara stämningen.
Trots att både Janne och jag, med tanke på vår ålder, arbetade på övertid och att han dessutom var svårt sjuk, deltog han in i det sista på våra månadsmöten. Många av Jannes goda idéer framfördes med tillägget ”det kan väl inte ta så lång tid att genomföra…” Eftersom Janne frivilligt var ständig protokollförare kunde en del bra förslag också ha lagts till under skrivarprocessen, så det gällde att vara uppmärksam när protokollet kom.
Alla vi som har arbetat med Janne vet vilket stort intresse han hade för andra människor. Han engagerade sig både i våra anställda, deras anhöriga men även i kunder och leverantörer. Janne var alltid beredd att hjälpa till.
Lägg där till Jannes alla historier, gärna på Linköpingsdialekt, några ursprungligen från Jannes far, så förstår man vilken god stämning och gemenskap Janne skapade. Nu finns han inte längre men vi ska göra allt för att fortsätta i hans generösa och glädjespridande anda.
Jan Saur
Gå till toppen