Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Lennart Karlström

Textilingenjör Lennart Karlström, Stockholm, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 79 år efter ett långt liv i textilens och konsthantverkets tjänst. Närmast anhöriga är hustrun Christina Karlström, barn och barnbarn samt brodern Hans med familj.

Den 3 april 2021 skulle Lennart Karlström ha fyllt åttio år. Lennart föddes liksom hustrun Christina på Kungsholmen, Stockholm. De gifte sig 1968 i Kungsholms kyrka på en stor blå matta vävd vid Märta Måås-Fjetterströms verkstad i Båstad. Inte anade de väl då vad som låg framför dem. Lennart utbildad vid textilinstitutet i Borås med avslutande år i New York tog textilingenjörsexamen 1964. En utbildning som klippt och skuren för arbete i Junex syfabrik, grundat av hans för tidigt bortgångne far Hilding Karlström, vilket Lennart skulle komma att äga fram till 1984. Ordförande i Junex var Torsten Lundvall, då ägare av MMF AB. Lennart fick från tidigt 70-tal insyn i den unika verkstaden grundad av Märta Måås-Fjetterström 1919. När Lundvall blev svårt sjuk övertog Lennart med syskon MMF AB 1980.
Lennart såg möjligheter i samarbeten. Bland annat med Carl Malmsten, Byggnadsstyrelsen och Svenska kyrkan. Mattor vävdes för styrelserum, kyrkor och ambassader. Så även till Waldemarsudde, Konserthuset och Stockholms slott. Årligen gjordes utställningar, den största 1989 på Millesgården. 2001 lämnades stafettpinnen att föra kulturarvet MMF vidare.
Lennart var i många år förtroendevald i Västermalms församling och fortsatte verka för konsthantverk via stiftelsen CM Form. Men det fanns också tid för familj. Den blå blicken glittrade då Lennart berättade om barnbarn och båtar vid sommarhuset på Ingarö.
Lennarts hjärta slutade slå en sommardag 2020. Hjärtat för Märta Måås-Fjetterström fortsatte klappa till livets slut.
Begravningsgudstjänst hölls i Essinge kyrka den 7 augusti 2020. Kistan stod på en blå matta, över kistan vilade det bårtäcke i vitt, blått och guld som vävts i verkstaden i Båstad.
Angelica Persson,
medarbetare i Märta Måås-Fjetterström AB sedan 1990
Gå till toppen