Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Än styr Annie Lööf Centerskutan.

Emil Källström lämnar.Bild: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
När C funderade över januariavtalet var det flera tunga centerpartister som argumenterade emot överenskommelsen med S och MP och lutade mer åt Moderatledaren Ulf Kristersson än åt Stefan Löfven, skriver Svenska Dagbladet och nämner Fredrick Federley, Eskil Erlandsson och Emil Källström.
Sedan en tid är Federley och Erlandsson borta ur politiken. Vice ordföranden Anders W Jonsson är på väg ut. Och på tisdagsmorgonen aviserade också Emil Källström, den 34-årige ekonomiskpolitiske talespersonen, att han lämnar alla politiska uppdrag till nästa mandatperiod. Efter tolv år och tre mandatperioder i riksdagen säger Källström tack och hej.
Det är svårt att inte grunna på den artikel som Svenska Dagbladet publicerade på långfredagen. Egentligen var det en intervju med Helena Lundgren, oppositionsråd i Vindeln i Västerbotten, men under ytan var temat ”tyst missnöje i Centerpartiet över Annie Lööfs sväng”, där det sista ordet syftar på partiledarens öppning i Expressen i mars om att sitta i en regering tillsammans med S.
”Där jag bor och verkar, det liv jag och många med mig vill leva, för oss och vår livsstil är ju miljöpartister ett större hot än sverigedemokrater. Jag jublade när Maud [Olofsson] tog hem oss till borgerligheten”, säger Helena Lundgren.
Artikeln är skriven av politikreportrarna Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson. Den visar på dubbelheten inom Centern. Två sanna bilder. Dels den om att Annie Lööf är ”djupt och innerligt omtyckt av det här partiet”. Dels den om tystnaden i partiet, att alla gör som Annie säger, men att många lämnar Centerskutan med dess ”Anniekult”, inte minst en ny, ung politikergeneration.
I höst har Annie Lööf varit Centerledare i tio år. Det kan nog bli tio till. Ett så starkt förtroende har hon. Än så länge.
Gå till toppen