Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Bygg inget nytt sjukhus i Östra Ramlösa

På den här marken i östra Ramlösa vid Österleden kan ett nytt sjukhus byggas. Det är något insändarskribenten inte vill ska ske.Bild: Björn Lilja
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
I Helsingborgs kommun och i Helsingborgs stads regi har det redan under flera år pågått en omfattande nybyggnation. Denna har på intet sätt avmattats utan anläggandet och planerandet av dessa, ofta ofantligt stora, byggnader pågår fortfarande för fullt. Det är framför allt utmed motorleder och motorvägar som dessa jättekomplex växer upp som svampar ur jorden och hur alla dessa tillstånd kan beviljas, som alltid innebär att stora arealer av naturmark förstörs, är för mig obegripligt.
Nu till det vackra Ramlösa, där stadens beslutsfattare fått för sig att det skulle passa bra med ett nytt sjukhus. Jag tänkte inte skriva om alla de skattemiljoner som redan pumpats in för att få det nuvarande sjukhuset i skick (som med ett nytt sjukhus skulle gå till spillo), men däremot så vill jag komma tillbaka till betydelsen av att vara rädd om värdefull naturmark.
Förekomst av naturmark är viktigt för god tillgång till grundvatten, något som i sin tur är direkt avgörande för att vi ska ha ett dricksvatten av god kvalitet, i tillräcklig mängd och detta under lång tid framöver. När naturmark förstörs genom bebyggelse, så kommer helt enkelt en större del av regn- och smältvattnet att spolas rakt ut i havet och därmed gå förlorat som framtida dricksvatten.
Kanske är det också extra viktigt att inte bygga ett sjukhus just i Ramlösatrakten, då området är en skyddsvattentäkt och att här ligger den fabrik som tappar vårt anrika Ramlösa mineralvatten. Inte vill vi väl att källorna ska sina eller riskeras att bli förorenade av den ökade trafikbelastningen eller av eventuellt kemiskt/medicinskt läckage från ett sjukhus? Nej, så här kan vi inte ha det, och jag hoppas att det finns andra med mig som är emot ett Ramlösa-sjukhus.
Tack för det fria ordet.
Ramlösabo
Gå till toppen