Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter ”Festen”: Nästa drama från SVT skildrar ett killgäng från Eslöv

Ett charmigt och gränsöverskridande killgäng från Eslöv står i fokus när SVT spelar in nästa stora ungdomsserie. Vet du någon som skulle passa för en huvudroll? Jakten på de väl utmejslade karaktärerna pågår för fullt.

Kärlekshistorien mellan Zafirah och Aasim (Sophia Martinsson och Edy Dzafic) är en av trådarna som löper genom ”Festen”, en skildring av hur sju unga Malmöbors vägar korsas. Nästa ungdomsserie skapad av SVT Malmö vänder istället blicken mot Eslöv.Bild: Rasmus Eriksson/SVT
Är du en kille på mellan 17 och 22, en som pratar skånska och helst vet hur man kör moped? Är du killgängets stökige charmör eller han som alltid hamnar i trassliga situationer?
I så fall kan det finnas en tv-roll för dig. Eller för hela ditt gäng.
I höst startar inspelningen av nästa dramaserie för unga på SVT. Handlingen är hemlig, men exekutiva producenten Sanne Övermark kan berätta att det handlar om ett killgäng i Eslöv som utsätts för något slags yttre hot.
Efter tittarsuccéerna Eagles och Festen, även de producerade från Malmö, kändes skildringen av en grupp killar som en lucka att fylla.
– Man pratar mycket om dem, vilka problem de är, hur skolresultaten droppar. Men vi frågar oss kanske inte lika mycket varför eller vilka de är på riktigt. Vad är det som gör att konsekvenstänket inte riktigt är på plats, förklarar Sanne Övermark.
Producent Sanne Övermark tycker att de med de tidigare serierna visat skeptiker hur man gör drama för unga. ”Det har funnits bild både på SVT och andra håll att ungdomar är en målgrupp som är svåra att bygga en relation till. Vi bevisat så inte är fallet. Så länge man producerar relevant innehåll för dem så kommer de att hitta till en”, säger hon.Bild: Hilda Lorentzon
Hon och kollegorna gick tillväga på samma vis som inför de två tidigare serierna: de researchade intensivt, intervjuade en lång rad unga män.
– När gäller unga killar finns det en press på dem, förväntningar och förutfattade meningar som det är lätt att bortse ifrån som vuxen.
Att småstaden skulle bli dramats plats var lika självklart, uppväxtmiljö för stora delar av befolkningen men inte så ofta skildrad på tv. Eslöv hade precis vad man sökte: ingen stor turistort eller kuststad, utan ett ställe där man som ung själv får hitta identiteten.
– Eslöv skulle kunna ligga lite var som helst i landet. Du har en stad som på ytan är rätt stor, men också känslan av att alla känner alla.
Sökandet efter de fyra huvudrollerna och en rad biroller pågår för fullt. Alla intervjuer har lett fram till karaktärer som redan är ganska utmejslade: bråkstaken eller den charmige entreprenörstypen (se faktaruta). Malmöbaserade LM Casting, som drivs av Lotta Malm, står för letandet.
Fakta

Passar du in på någon av huvudrollerna?

Det här är karaktärerna som SVT söker till de fyra huvudrollerna, med beskrivningar hämtade från LM Castings efterlysning:

”1) Den självklara ledaren, störiga charmören som ljuger mycket och bär på många hemligheter.

2) Den som dricker och bråkar för mycket, muskulös, hårt utseende, ev tatueringar.

3) Svagare socialt som bryr sig om vad andra tycker och sitt utseende, hamnar i jobbiga situationer.

4) Den smarta charmiga entreprenörstypen som alla litar på, med förälder/rar från annat land än Sverige.”

Det finns inte många etablerade skådespelare under 20 år. Därför har modellen blivit att försöka hitta personer som kan hämta mycket från sig själva till rollerna de ska spela.
– Formbara amatörer är det vi brinner för. Det jag jobbar med mest är karaktärsbaserad casting, vanliga personer med en stark personlighet, säger Lotta Malm.
Intresserade får först spela in en filmsnutt med sig själva, innan de mest lovande kallas till provfilmning. Ansökningarna har strömmat in, men Lotta Malm räknar med att fortsätta leta hela april innan rollistan är spikad.
Sanne Övermark, som även haft producentroller för ”Festen” och ”Eagles”, går in i nästa projekt med stort självförtroende. Hon berättar hur första säsongen av ”Festen” delat tittare i två läger, där vissa kollade på serien för att skämta om den. Att man inte tog den som seriös.
Idag, när säsong tre precis avslutats, är tonen en annan. Tittarsiffrorna har stigit stadigt och på sociala medier är det fullt av klipp där fansen återskapar sina favoritscener.
– Den attityden har fullständigt förändrats. Vi får in otroliga mängder med unga, speciellt med invandrarbakgrund, som söker sig till våra serier nu, som vill medverka och har fått en relation till oss på ett helt annat sätt.
Gå till toppen