Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Hellre ful vindkraft än svåra översvämningar i Malmö.

Skåne har drabbats av flera svåra översvämningar de senaste åren.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Malmö stad vill bygga två vindkraftverk mellan Yttre Ringvägen och Oxie. Om planen blir verklighet skulle de kunna producera motsvarande 19 procent av stadens elanvändning och höja vindkraftens andel av kommunens elförbrukning från 10 till cirka 25 procent.
Planerna är långt gångna, men ännu återstår kommunal tillstyrkan och miljöprövning. Om kommunen tillstyrker etableringen av vindkraftverk är det endast berörda kommunmedborgare som kan överklaga beslutet, via kommunalbesvär. 2 000 hushåll räknas som berörda av de planerade vindkraftverken i Malmö.
Att vindkraft är det billigaste och mest prisvärda sättet att tillverka ny el är en uppfattning som delas av såväl forskare som regeringen och Moderaterna, enligt SVT:s Aktuellt (30/3). Det största bekymret är ofta det lokala motståndet. En vanlig åsikt är att vindsnurrorna är fula och förstör landskapsbilden.
Det må vara sant. De som anser att vindkraftverk förskönar utsikten är sannolikt få. Dessutom blir de som bor nära ofta störda av ljudet och skuggor från vingarna. Den olägenheten måste sättas i relation till konsekvenserna av att använda smutsig el.
I veckan varnade Naturvårdsverket att Sverige kommer att missa klimatmålet till 2045 om rejäla insatser inte görs. Elproduktionen kommer att spela en viktig roll för landets klimatomställning och enligt energiminister Anders Ygeman (S) måste Sverige rustas för en fördubblad elproduktion.
För Skånes del kommer klimatförändringarna bland annat att märkas som extremväder och stränderna drabbas. Skåningarna kommer att få vänja sig vid extrema skyfall och översvämningar, likt de två år 2014 och 2015.
Det finns också en risk att de flesta skånska stränder kommer att vara ett minne blott år 2100 på grund av höjda havsnivåer. Enligt SMHI:s nuvarande prognos kommer havsnivån att höjas med en meter runt Skånes kuster. Det om något skulle förstöra den skånska landskapsbilden.
Sandstränder under vatten kan förstås betraktas som en bagatell i jämförelse med hur människor globalt lider av klimatkrisen. 31 miljoner människor kommer att tvingas på flykt till år 2050, enligt Världsbankens mest optimistiska prognos. Dess mest pessimistiska, men inte osannolika, scenario är 143 miljoner klimatflyktingar de närmsta 30 åren.
Det väntar också fler naturkatastrofer, minskad biologisk mångfald, sämre skördar och ökad fattigdom. Med mer konkurrens om jordens resurser finns också oro för krig och för demokratins överlevnad.
Detta är vad som kan ställas i relation till störande vindkraft.
Två vindkraftverk i Malmö råder såklart inte ensamt bot på klimatförändringar. Men fler vindkraftverk behövs över hela landet för att öka svensk elproduktion och alla kommuner behöver bidra till omställningen. Det alla måste fråga sig vad som är viktigast, en vacker utsikt eller hållbar framtid.
Gå till toppen