Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inbrott tvingade provtagningsplats i Helsingborg att stänga

Under natten mot tisdagen stals datorer och skrivare vid Pixlapirens provtagningsplats för corona i Helsingborg. Därmed blev anläggningen obrukbar i jakten på att bromsa smittan. Men redan på onsdagsmorgonen ska Nobina kunna testa igen.

Någon gång mellan kvällen Annandag Påsk och 07.30 på tisdagsmorgonen bröt någon upp dörren till den anläggning där provtagning bedrivs på Pixlapiren. Man fick med sig tre datorer, en skrivare och en mikrovågsugn. Ett till synes vanligt inbrott, men som fick till konsekvens att provtagningsstationen blev obrukbar under hela tisdagen.
Robert Engel på Nobina, som driver provtagningsanläggningen på Pixlapiren för Region Skåne, summerar inbrottet med två ord: ”För jävligt”. Sedan utvecklar han:
– Vi blev tvungna att stänga ner Pixlapiren. tack och lov kunde vi dirigera om bokade till andra stationer i området.
Nobina driver även anläggningen vid vattentornet i Helsingborg samt stationer i kringliggande kommuner dit folk hänvisades. Samtidigt bemannade Pixlapirens personal, som stod sysslolösa utan utrustning, upp övriga stationer för att kunna ta emot tillströmningen.
Robert Engel åkte själv till Malmö och ordnade nya datorer och skrivare på ett reservlager, vilket gör att Pixlapirens provtagningsanläggning kan vara igång redan på onsdagsmorgonen efter att kvällen använts till att få igång stationen igen. Man kommer även att förstärka skyddet.
– Det är renodlade etikettskrivare och datorerna är spärrade och plomberade så det man fick med sig är värdelöst, säger Robert Engel.
Alla testkit låg orörda i sina kartonger och den skyddsutrustning personalen använder var också orörd.
– Det drabbar så många människor eftersom vi är i det här tillsammans så det är kass, säger Robert Engel.
Gå till toppen