Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftig ökning av inlagda covidpatienter i Helsingborg

Inför påsken hade Helsingborgs lasarett 11 covidpatienter – på tisdagen hade det ökat till 21 stycken för att sedan gå ner till 17.

– Vi hade en uppgång till 21 inlagda direkt efter påsk. Nu är siffran 17. Det säger en hel del om hur snabbt det svänger, vilket är en utmaning, säger Håkan Kerrén, verksamhetschef för akutsjukvården samt stabschef vid Helsingborgs lasarettet.
I slutet på mars tog lasarettet bort de särskilda iva-platser för covidsjuka – vilket i praktiken innebar att två platser återstod, istället för tidigare fjorton. Detta kritiserades av sjuksköterskan Lisa Hassel, något som Sveriges Radio uppmärksammade då.
Anledningen till att platserna försvann var det då förbättrade smittläget i Skåne, förklarade den tillförordnade verksamhetschefen vid Helsingborgs lasarett, Karin Fristedt för radion.
För närvarande nyttjas inte någon av de två iva-platserna i Helsingborg och i övrig vård klarar lasarettet nu kapaciteten..
– Vi har en kapacitet för en viss volym och det är den vi jobbar efter. Den är tillräcklig nu och då kan vi fokusera på att de som inte har covid att få en vårdplats. Att man kan komma från akuten och få till ett flöde, alltså det som har varit det vanliga problemet i Helsingborg, säger Håkan Kerrén
För Kvällsposten vidhåller Lisa Hassel på tisdagen sin kritik.
– Jag tyckte det var alldeles för tidigt att ta bort iva-platserna för man såg en ökad smittspridning i resten av landet. Det kanske vore dags att lyssna på oss som jobbar med det här i stället för att ta besluten ovanför huvudet på oss. Vi har en erfarenhet, säger hon till tidningen.
Antalet inlagda med covid-19 har ökat i hela Skåne, efter två veckors ökande smittal i Skåne. På tisdagen vårdades 141 patienter på vårdavdelning i Skåne – 20 av dessa på intensivvårdsavdelning. Samtidigt minskade antalet positiva coronafall förra veckan, men då testade sig också färre skåningar än veckan dessförinnan.
Gå till toppen