Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krog i Helsingborg höll öppet på natten – riskerar böter

En krog på Söder trotsade coronareglerna och släppte in gäster genom bakdörren hela natten. Det funkade tills stadens miljöinspektörer knackade på förra veckan.

Stadens miljöinspektörer fortsätter att bevaka om krogarna i Helsingborg följer coronareglerna. Det innebär bland annat att restauranger med serveringstillstånd måste stänga klockan 20.30.
Efter flera tips om att en krog på Söder höll öppet senare än så gjorde inspektörerna under förra veckan ett oanmält besök. Enligt tipsen stängde krogen entrédörren klockan 20.30, bara för att istället öppna bakdörren. Detta var Kvällsposten först med att rapportera om.
– Vi gick dit och knackade på lite senare på kvällen i på skärtorsdagen, säger Olu Lindström, avdelningschef på livsmedelskontrollen i Helsingborg.
Tipsen visade sig stämma och krogen var öppen. Miljöförvaltningen ser allvarligt på det inträffade och har förbjudit krogen att hålla öppet 20:30-05:00. Om den trots allt har det riskerar den ett vite på 50 000 kronor varje gång den bryter mot förbudet.
”Tillvägagångssättet med stängning av ordinarie entré och användning av bakdörr är utstuderat för att undkomma tillsyn av regelefterlevnad. Med tanke på de upprepade klagomålen förefaller överträdelsen förekomma systematiskt” skriver inspektören som var på plats i sitt beslut.
HD har utan framgång sökt ägaren av den aktuella krogen på Söder.
Flera andra krogar i Helsingborg fick också besök dagarna före påsk. Bland annat en populär restaurang i city som redan fått flera anmärkningar för trängsel. Nu måste krogen skärpa sig och ägaren har fått en lista på åtgärder som måste följas – annars finns risken att det blir ett vite även här.
– Det är en verksamhet som vi återkommande hittat brister på och deras åtgärder är inte hållbara. Men om de följer kraven som vi ställt har vi inga skäl att ansöka om utdömande av vite, säger Olu Lindström.
Ägaren av restaurangen i city, som HD varit i kontakt med, liknar stadens inspektioner vid trakasserier. Men han har ändå försökt rätta till det som inspektörerna slog ner på.
– Vi fick 24 timmar på oss. Det var ju riktigt snällt att skicka ut beslutet en onsdag eftermiddag när vi har öppet och måste ha det för ren överlevnad. Så med gäster på plats fick vi gå fram med vinkelslip, såg och tejp, säger ägaren.
Åtgärderna som ska vidtas gäller bland annat att möblera glesare och styra upp ordningen i kön till baren.
Även tre andra verksamheter i Helsingborg fick bakläxa för hur de hanterar trängsel i sina lokaler, men problemen var inte så allvarliga att de riskerar vite. Ett enda serveringsställe av de sex som kontrollerades i staden innan påsk fick ett prickfritt protokoll.
Gå till toppen