Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om liberalismen.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Det är invandringen.
Ledarna om polariseringen i Sverige, Liberalernas interna krig och medias åsiktsbildning hänger ihop i så motto att om konflikterna kokas ner så hamnar man i invandringsfrågan. Utan denna fråga hade SD inte funnits, eller varit marginellt. Våra etablerade politiker har skapat SD genom att nonchalera svenska folkets vilja. I en undersökning för något år sedan kom man fram till att en majoritet av svenska folket ville ha en begränsad eller kraftigt minskad invandring. Detta har våra politiker struntat i. Även L:s mikrokosmos handlar egentligen om detta, även om frågan kanaliseras till SD. I Heidi Avellans krönika (2/4) om mediernas åsiktsbildning och slagsida går att skönja denna frågas centrala betydelse.
Det har funnits en alldeles för stor fokusering kring vår skyldighet att hjälpa alla som söker sig hit, oavsett behov. Bristen på alternativ åsikt har skapat bland annat Bulletin. Fenomenet Trump är också en produkt av de snabba förvandlingarna i samhället och politikernas okänslighet.
Bo Nilsson
Sossehat, L.
Varför väljer L en kurs som innebär att partiet vid en framtida tänkbar borglig regering får anpassa sig till SD? Ett parti som i hela sin ideologiska bas står för allt som L officiellt är motståndare till - det vill säga den enskildas fria vägval istället för att vara en pusselbit i en övergripande nationalism med en religion, en kultur och ett folk? Svaret är gammalt klassiskt sossehat. Liberalismen inom L är en myt, den försvann med alliansen 2006. Hatet mot S är så stort att L väljer en framtida politiskt plattform som sannolikt innebär mindre liberal politik än vad partiet får i överenskommelsen med den S-ledda regeringen.
De besvikna som funderar på att lämna L talar nu om att "partiet förlorat sin själ". Det stämmer inte - det följer sin själ. Den själ som för in L i dess numera rätta element: den borgerliga där sossehatet gror. Ett hat så omfattande att man till och med gör SD rumsrena. Välkommen hem L. Ställ skorna i farstun bredvid de bruna blankpolerade stövlarna.
Per Strandell
S + C = socialliberaler.
En väg att bryta dödläget och blockindelningen inom svensk politik: S och C skulle bilda ett nytt starkt socialliberalt block eller parti och därmed utgöra en tydlig gräns mot såväl V och MP som det konservativa blocket SD, M, KD och det vilse L.
Viktiga grundstenar: internationellt samarbete, frihandel och vidareutveckling av EU. Tydligt ställningstagande för demokratin i förhållande till utvecklingen i Ungern, Polen, Ryssland, Kina. Ett modernt sekulärt samhälle som tydligt försvarar vad som åstadkommits de senaste 100 åren inom jämställdhet, internationellt ansvarstagande och social trygghet.
Förutsättningar: S behöver frigöra sig från sitt traditionella och historiska fackföreningsberoende samt nuvarande samverkan med V och MP. C släpper på samma sätt samverkan med M och KD.
Några viktiga områden att starta med som troligtvis redan har starkt stöd av en majoritet av väljarkåren: stoppa dagens skattefinansiering av välfärdtjänster. Varför betala skatt som går till vinstutdelning i privata omsorgskoncerner. Förfarandet leder i förlängning till tappat förtroende för skattesystemet. Förstatliga istället dessa områden. Skapa tydliga förutsättningar för en positiv utveckling av privata egenfinansierade företag, såväl stora som små. Framgångsrika företag är en förutsättning för utveckling av gemensam infrastruktur. Driv en progressiv, utmanande klimat- och miljöpolitik med positiv framtidssyn. Marknad och samhälle i samverkan måste och kan klara dagens stora utmaningar. Undvik skrämselpropaganda och domedagsprofetior som bara skapar klimatångest.
Detta nya samarbete får med största sannolikhet lätt att bemöta såväl V:s, SD:s och MP:s kritiska hållning till EU och internationell samverkan, som till M och KD:s krav på skattesänkningar och privatisering; L tror jag inte de överlever nästa val.
Staffan Karlsson
Gå till toppen