Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kajsa Ekis Ekman i kritik mot SVT-dokumentär

Författaren och debattören Kajsa Ekis Ekman riktar kritik mot SVT-dokumentären om Soran Ismail. Enligt henne ville inte SVT ha med kvinnornas berättelser.

Författaren och debattören Kajsa Ekis Ekman är kritisk till kvinnornas berättelser inte togs med i SVT-dokumentären om Soran Ismail. Arkivbild.Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT
I dokumentären ”Persona non grata” talar komikern Soran Ismail ut om anklagelserna mot honom och livet efter metoo. Ingen av de kvinnor som har anmält honom för olika sexbrott – där utredningarna senare har lagts ner – medverkar i dokumentären, vilket har väckt debatt.
Enligt SVT har de berörda kvinnorna tillfrågats om att medverka, men har antingen inte återkommit eller tackat nej. Kajsa Ekis Ekman, som själv medverkar i programmet, menar dock att det inte stämmer.
”Jag gav i alla fall deras (SVT:s) nummer till två av offren som ringde upp SVT. Vid inget tillfälle ombads de vara med i dokumentären. Tvärtom, SVT sa att de inte ville ha med offrens röster”, skriver hon på Instagram.
Till Expressen säger Jorun Collin, redaktör för programmet, att två kvinnor kontaktade redaktionen men utan att uppge namn eller andra personuppgifter.
– Hon som ringde ville gärna veta vad det var för program vi gjorde och jag ville gärna höra vad hon hade varit utsatt för och bad henne återkomma. Jag hoppades att hon skulle ringa tillbaka, men det gjorde hon aldrig, säger hon.
Jorun Collin berättar också att SVT har varit tydliga med Kajsa Ekis Ekman om att dokumentären inte är ett ”granskande reportage”, utan en skildring av ”limbot som Soran Ismail hamnat i”.
Gå till toppen