Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

ÖVK-trio i landslagstrupp

Örkelljungas Max Petersson blev utsedd till årets nykomling i elitserien. Nu får han chansen i landslaget tillsammans med ett par klubbkamrater.Bild: NICLAS JÖNSSON
Tre spelare ska visserligen bort innan det blir skarpt läge, men förbundskapten Per-Erik Dalqvist har tagit ut tre ÖVK-spelare i en bruttotrupp till EM-kvalet i maj. Det berättar ÖVK i ett pressmeddelande. Det handlar om Max Petersson, Alfred Brink och Joel Andersson. Dessutom är Einar Andersson och Hampus Brink reserver på hemmaplan.
Det är förstås ett kvitto på att det unga Örkelljungalaget gjort något bra den här säsongen. Man befinner sig just nu mitt uppe i SM-slutspelet, där dock Falkenberg vann den första semifinalen häromdagen.
Landslagstruppen samlas först för ett läger i Falköping. För motståndet i EM-kvalet står Nederländerna och Kroatien. EM-kvalet avgörs i sju grupper där gruppsegrarna och de fem bästa grupptvåorna är klara för EM.
För Sveriges del spelas EM-kvalet 8–9 maj i Kroatien och 14–15 maj i Nederländerna. Normalt möts lagen hemma och borta, men i ett försök att minska smittspridningen har europeiska volleybollförbundet beslutat att kvalet ska spelas på två platser som ett poolspel. Därför blir det inga kvalmatcher i Sverige.
Slutspelet, dit 24 lag tar sig, spelas i Polen, Tjeckien, Finland och Estland 3-19 september. Tolv lag är direktkvalificerade. Det handlar om de fyra arrangörsländerna samt de åtta bästa lagen från Europamästerskapen 2019. Det innebär att nästan hälften av de 26 lag som deltar i kvalet kan boka en EM-biljett.
Gå till toppen