Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vaccinbrist försenar tidsplanen och ger färre vaccinställen i sommar

Vaccinbrist har lett till försenad tidplan i Skåne, nya prioriteringar och att det blir färre vaccinställen för den stora gruppen 18–59 år i sommar. Senaste bakslaget var beskedet i påskveckan att kommande Curevac bara levererar en tiondel av utlovade doser i juni.

Alla sänkta leveransbesked slår hårt mot vaccintidplanen, särskilt för den breda vaccinering av åldersgruppen 18-59 år. När den öppnar i juni kan det bli i etapper så att de äldre går före, enligt Maria Landgren.Bild: Johan Nilsson/TT
– Den sänkningen slår hårt när det gäller den breda vaccineringen i fas 4, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinationssamordnare i Skåne.
April har ändå inneburit en liten ljusning för leveranserna. Att Astra Zenecas vaccin 25 mars godkändes för personer över 65 år har inneburit att prioriterade äldre kan vaccineras i snabbare takt främst med leveranserna från Astra och Pfizer.
– Under april får vi lika många vaccindoser som under december, januari, februari och mars sammanlagt, sade Maria Landgren på Region Skånes presskonferens om coronaläget.
Målet är att ha gett en första spruta till alla över 65 år i april.
Men fortfarande har Sverige och Skåne bara fått en tredjedel av tidigare utlovade doser från de EU-godkända leverantörerna Pfizer, Astra och Moderna. Från nyligen godkända Janssen kommer bara rännilar under våren och Curevac, som väntar på godkännande, har redan skruvat ner sina leveranslöften.
För de regionala vaccinsamordnarna har det inneburit ständigt omkastade planer. Utifrån den senaste prognosen, från 26 mars, påverkas Skåne såhär:
Fas 2. Åldersgruppen 70–75 år får sina vaccinbrev denna vecka. Nästa vecka går breven stegvis ut till 65-69-åringar.
När gruppen över 65 år har fått sin första spruta slutförs fas 2. De som har LSS-insatser och personlig assistans och deras personal bokas in till slutet av april. Patientnära vårdpersonal som inte hunnit få vaccin likaså.
I fas 3 prioriteras gruppen som är 60–64 år, med och utan riskfaktorer, före yngre i medicinska riskgrupper. Nytt besked: alla i den gruppen får brev med erbjudande om vaccinering på sin vårdcentral.
Fas 4, alla i åldrarna 18–59 år, kan inte påbörjas förrän i juni. Det kommer också att bli färre vaccinationsställen i alla skånska kommuner – vaccinet räcker inte till de 160 mottagningar som de privata vaccinatörerna har anmält att de vill öppna.
– Det ska finnas minst ett vaccinationsställe i sommar i varje kommun. Men det blir inte effektivt att fördela små leveranser till 160 ställen, som då kanske bara kan ha öppet någon dag i veckan, säger Maria Landgren.
Region Skåne ska nu ta upp en diskussion om hur många vaccinmottagningar som ska finnas med de sjutton privata vårdföretag som ska sköta fas 4.
I Malmö vill exempelvis tretton företag öppna vaccinställen, i Helsingborg nio, i Lund åtta. Om några av företagen måste minska antalet mottagningar eller helt dra sig tillbaka i vissa kommuner är inte klart ännu.
Hur de medicinska riskgrupperna ska avgränsas och kallas till vaccinering är en annan fråga som inte är klar ännu. Folkhälsomyndigheten har en bred lista över riskfaktorer där bland annat kroniska hjärt- och lungsjukdomar, diabetes och pågående cancerbehandling ingår.
– Det ska vara de med högst risk, och det pågår en diskussion mellan regionerna om det. Sedan måste varje vårdcentral identifiera sina patienter, säger Maria Landgren.
– Detaljerna är inte klara, men vi räknar med att ungefär 150 000 skåningar med riskfaktorer ännu inte blivit vaccinerade.
Är det rätt prioritering att mer vårdpersonal ska vaccineras före de medicinska riskgrupperna?
– I fas 2 ligger vårdpersonal som jobbar patientnära. Men det kan ju vara personer som rör sig mellan avdelningar och ibland är på en covidavdelning eller på akuten.
– Sjukhusen är noga med att vaccinera rätt personer. För blir den gruppen för stor – då slår det ju mot de andra faserna. Det är ingen rättighet att bli vaccinerad för att man är vårdpersonal utan man får det för att skydda patienter. Är man inte i den patientnära gruppen får man vaccin i fas 4, betonar Maria Landgren.
Blir det någon åldersprioritering i fas 4, eller ska alla 18–59 år boka samtidigt?
– Vi hade tänkt det, men så sade ju Anders Tegnell i helgen att ålder inte är prioriteringsgrund i fas 4. Vi tittar på det utifrån tillgången på vaccin och den är inte så stor i juni, säger Maria Landgren.
– Risken är större om man är 50 år och äldre, det är viktigt att den gruppen får vaccin. Det kan tänkas att vi öppnar bokningen i två eller tre steg.
Hur ska ni nå utsatta grupper, som ingår i fas 3, alltså exempelvis hemlösa, personer i drogberoende, papperslösa och andra?
– Det pågår arbete med det, för dem som är socialt utsatta och i medicinsk risk. Man kan tänka sig drop-in-mottagning, mobila team. Vi har samarbete med frivilligorganisationer som möter de grupperna och med psykiatrin, och vi tänker använda Janssens vaccin som bara kräver en dos, säger Maria Landgren.
Gå till toppen