Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Största hyresvärden i Örkelljunga vill vara med och utveckla samhället

Med både äldre hyresfastigheter och egna nybyggen i portföljen har 3Hus blivit Örkelljungas största hyresvärd.

Snickaren Thomas Sjösten jobbar med att lägga nytt golv i en tvåa på 65 kvadratmeter i kvarteret Hagtornet.Bild: Niklas Gustavsson
För nästan exakt ett år sedan tog Åstorpsbaserade fastighetsbolaget 3Hus över 167 lägenheter, som då ägdes av Svenska bostadsfonden i Örkelljunga. Tillsammans med 70 egenproducerade hyresrätter i kvarteret Ejdern hade orten nu fått en hyresvärd som är nästan dubbelt så stor som helkommunala Örkelljungabostäder.
Vi möter 3Hus fastighetsutvecklare Joakim Lindahl vid ett av de två områden som de tog över förra året.
Joakim Lindahl är fastighetsutvecklare på Åstorpsbolaget 3Hus, som satsar på långsiktigt ägande av hyresrätter i Örkelljunga.Bild: Niklas Gustavsson
Bostadsområdet Hagtornet ligger på Ekholmsvägen nära idrottsplatsen i Örkelljunga, med ett punkthus i fem våningar, omgivet av radhusliknande marklägenheter i två våningar. Det byggdes som bostadsrätter på 80-talet, men blev hyresrätter efter en konkurs och har sedan dess bytt ägare flera gånger.
– Det är populärt att bo här, vi har nästan aldrig några vakanser, säger han och leder vägen upp till fjärde våningen, där en lägenhet just nu totalrenoveras.
I mars förra året köpte 3Hus sammanlagt 167 lägenheter i Örkelljunga. En del av dem ligger i bostadsområdet Hagtornet på Ekholmsvägen.Bild: Niklas Gustavsson
Snickarna Thomas Sjösten och Joakim Persson jobbar för BAB, systerbolag till 3Hus och lägger nytt parkettgolv i en tvårummare, där badrummet helkaklats och nytt kök är på väg in.
– Vi tar det i lagom takt och försöker ha en lägenhet på gång hela tiden. Standarden blir nästan som nyproducerat, säger Joakim Lindahl.
Sedan övertagandet har bolaget arbetat med att komma ikapp med underhållet av fastigheterna. I 60-talsfastigheterna på Göingegatan och Sonnarpsvägen har vatten- och värmesystemen uppdaterats och på Ekholmsvägen ska en bullrande hiss bytas.
Snickaren Joakim Persson arbetar för BAB, systerbolag till 3Hus. Båda bolagen har säte i Åstorp.Bild: Niklas Gustavsson
– Sedan har vi gjort lite utvändigt, lagat lampor som inte funkat och satt upp färgglada papperskorgar. Det är smågrejor som ändå gör att det blir trevligare i området, säger Joakim Lindahl.
Planen framöver är att fortsätta bygga nya lägenheter i Örkelljunga, i dialog med Örkelljunga kommun. 3Hus bygger även hyresrätter på andra håll i nordvästra Skåne, exempelvis Bjuv och Landskrona. Men ingenstans är de lika dominerande som i Örkelljunga.
80-talshusen på Ekholmsvägen behöver uppdateras. ”Vi tar det löpande och renoverar de lägenheter som är nedgångna”, säger Joakim Lindahl från 3Hus.Bild: Niklas Gustavsson
– Vi vill vara en långsiktig fastighetsägare och bidra till samhället. Här kan vi vara med och påverka.
En av anledningarna till engagemanget är systerbolaget KB Components, som är en stor arbetsgivare på orten.
– Ska KB kunna locka hit personal måste de ju kunna erbjuda bostäder och där har vi ett brett spann, från nybyggda lägenheter till de med lite lägre hyror, säger Joakim Lindahl.
”Vi tar det löpande och renoverar de lägenheter som är nedgångna” säger Joakim Lindahl från 3Hus.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen