Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Håkan kämpar för folkhälsan: “Det handlar om rättvisa”

Håkan Magnusson kämpar med näbbar och klor för att fotbollen på breddnivå ska få starta. Hans insändare har blivit publicerad i Dagens Nyheter och han har startat en facebookgrupp som på bara ett par dagar fått 200 medlemmar.
– Jag vill dra mitt strå till stacken. Jag tycker att det här är bedrövligt, säger Magnusson.

Håkan Magnusson vill att all fotboll ska startas nu, inte bara den som spelas på elitnivå.Bild: Sven-Erik Svensson
Fotbollen har varit en röd tråd i Håkan Magnussons liv. Först som spelare i BK Walldia och Laholms FK och sedan som tränare i en rad lag. Han har bland annat fört upp IS Halmias damlag till Elitettan och tränat Vittsjö i damallsvenskan. Nu är han tränare i Ängelholms FF och jobbar för att lagen på breddnivå ska få börja spela. Han menar att folkhälsan hänger på det.
Det är meningen att serierna på lägre nivå (divison 1-4 på damsidan och division 2-7 på herrsidan) ska få börja spela första helgen i maj. Huruvida det blir så eller inte är dock mycket oklart.
– Restriktionerna förlängdes till den tredje maj. Hur det blir med fotbollen vet jag inte. Senast jag kollade så hade mitt lag (Ängelholms damlag) inte fått ett startdatum, säger Magnusson och fortsätter:
– Vi måste vara rädda om sjukvården och vi måste se upp med smittspridningen. Absolut! Det är inte det jag menar. Det här handlar om rättvisa. Det handlar om konstiga restriktioner där vissa särbehandlas.
Håkan tar upp exemplet att det går bra att handla på ett köpcentrum men att det inte går att spela fotboll.
– På en fotbollsplan är det 6 000 kvadratmeter, om man räknar lågt. Det är mellan 270-300 kvadratmeter per person. På GeKås får man vara 1 000 personer och det ger 40 kvadratmeter per person.
– Ska logiken i det hålla ska allt stängas och endast våra basbehov fyllas. Det är en katastrof med en pandemi och sjukvården får inte haverera men försvinner en fotbollsklubb så kommer ingen orka bygga upp den igen.
Magnusson är orolig för fotbollens framtid.
– Skottorp som som byggdes upp på -30-talet, Lilla Tjärby som byggdes upp på -80-talet. Finns den idealiteten idag om Folkhälsomyndigheten, riksdag och regering stänger ner klubbar, för det är det de gör nu. De stänger ner idrottsverksamheter.
– Det är småklubbarna som drabbas hårdast. Det är några få som kämpar i varje förening och dör klubbarna ut så tror jag inte att det finns någon som orkar starta upp igen, säger Magnusson och fortsätter:
– Då släcks hela Sveriges idrottsmodell. Jag företräder fotbollen då det är där jag har mest kännedom men det här gäller ju hela föreningssverige, alla idrotter inräknat.
Vad får det för konsekvenser?
– Om inte Ränneslövs GIF finns så finns ingen Kalle Johnsson i landslaget heller, till exempel. Småklubbarna står för bredden och folkhälsan. Men även för några få som kan drömma om något större, som Kalle eller Isak Pettersson från Veinge.
Värsta scenariot, menar Håkan är, om idrotten blir något exklusivt och dyrt som är till för några få. Han tror också att risken för polarisering ökar och att känslan mellan vi och dem i vissa områden kommer att bli än mer påtaglig.
Vad betyder matcherna?
– Tävlingsmomentet i all idrott är själva kvittot på hur bra man tränat. Idrott är tävling, man vill tävla för att testa sina vingar och se hur bra man kan göra det som man tränat på. Utan matchen eller tävlingen tar man bort motivatorn. Flera spelare har slutat på grund av bristande motivation.
Håkan tycker att ordet katastrof är väl magstarkt men han anser att Sveriges styrande har ett skamligt sätt att bedriva politik på.
– Det är ett fåtal branscher som är drabbade. Det är kultur, idrott, hotell och restaurang. Andra kan fortsätta att hålla på. Som köpcentrum.
Magnusson har haft kontakt med såväl Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson som generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.
– De hävdar att de jobbar stenhårt för all fotboll. Men det ser inte jag. Visst är det viktigt att få in publik på arenorna. Men det är ännu viktigare att få igång breddidrotten. Vi tränar utomhus, alla kommer ombytta och ingen samåker. Risken för smittspridning är liten.
Frustrationen är stor och Håkan kan prata hur länge som helst för sin sak.
– Jag har mycket åsikter kring detta. Bland annat trodde jag att myndigheter beredde frågor för regering och riksdag att ta beslut i. Men nu hör man på nyheterna “enligt beslut från Folkhälsomyndigheten”. Vad hände där? Har jag missat den demokratiska ordningen?, frågar sig Magnusson syrligt.
Facebookgruppen heter "Starta all fotboll nu."
Gå till toppen