Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kajsa Ekis Ekman: Den nya synen på kön är förödande för feminismen

De senaste åren har hon hamnat på kant med transrörelsen. Hennes nya bok lär inte mildra kritiken. I ”Om könets existens” menar Kajsa Ekis Ekman att vi står inför en ny syn på kön som riskerar att försvåra jämställdhetsarbetet.

Kajsa Ekis Ekman, född 1980, är författare och journalist.Bild: JOHANNA LUNDBERG
Vår syn på vad kön är håller på att definieras om från officiellt håll, och vi pratar alldeles för lite om det. Det menar författaren och journalisten Kajsa Ekis Ekman. I sin nya bok ”Om könets existens” beskriver hon utvecklingen som förödande för kvinnor, i bemärkelsen människor som fötts med kromosomkombinationen XX. Ekis Ekman är känd som en vass debattör från vänster. Hon skriver mycket om ekonomi, ofta med internationella perspektiv, och i feministiska frågor. I den nya boken fördjupar hon resonemang som hon förde i en essä i Aftonbladet 2018, och som ledde till en konflikt med aktivister för transsexuellas rättigheter. Vi ska återkomma till den. Först behövs en bakgrund till det hon kallar ”den nya teorin om kön”.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen