Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alibaba skakar av sig påverkan av rekordbot

Alibaba tonar ned betydelsen av den rekordbot som den kinesiska näthandelsjätten dömts att betala, och vänder nu blad. Aktien stiger på Hongkongbörsen.

Alibabakoncernens högkvarter Hangzhou in Zhejiangprovinsen i Kina. Arkivbild.Bild: Chinatopix/AP/TT
Alibabas ordförande Daniel Zhang verkar ta rekordboten mot bolaget på motsvarande 23,7 miljarder kronor med ro. Bolaget kommer införa åtgärder som gör det lättare och billigare för olika företag att sälja sina prylar via Alibabas plattform.
– Vi har löpande kommunikation med tillsynsmyndigheterna, säger Zhang i ett konferenssamtal med investerare, och tillägger att bötesbeloppet inte kommer att påverka verksamheten negativt.
Vice ordförande Joe Tsai, som också deltog i mötet, håller med:
– Jag skulle säga att vi är nöjda med att kunna lägga den här frågan bakom oss, säger han.
Alibabas aktie tog ett skutt uppåt på Hongkongbörsen på måndagsförmiddagen, och steg 9 procent.
Analytikern Kenny Ng säger att aktien tyngts av osäkerheten kring utredningen.
– Nu när straffet är avgjort, så kommer marknadens osäkerhet kring Alibaba att minska, säger han.
Alibaba dömdes i lördags att betala 18,2 miljarder yuan, motsvarande 23,7 miljarder kronor, i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter.
Bötesbeloppet motsvarar 4 procent av Alibabas försäljning 2019, som uppgick till 455,7 miljarder yuan, motsvarande runt 590 miljarder kronor, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. Det är den högsta företagsbot som kinesiska tillsynsmyndigheter någonsin utfärdat.
Granskningen inleddes i december och handlar främst om Alibabas sätt att stoppa handlare som vill sälja sina varor på plattformen från att marknadsföra dem på rivaliserande näthandelsplatser. Det var två månader efter att Alibabas medgrundare Jack Ma kritiserade tillsynsmyndigheterna vid ett möte i oktober, vilket enligt rykten ska ha förtörnat president Xi Jinping.
Fakta

Alibaba och Jack Ma

Alibaba grundades 1999 av den kinesiske företagaren Jack Ma.

Ma hade tidigare drivit flera andra företag, och tanken var att koppla samman kinesiska fabrikörer med konsumenter via e-handel.

I september 2014 noterades Alibaba på USA-börsen och har nu vuxit till ett av världens mest framgångsrika bolag med flera hundra miljoner användare i Kina.

I september 2019 meddelade Ma att han lämnade posten som ordförande för Alibaba.

Under senare tid har han även ägnat sig åt olika välgörenhetsarbeten, bland annat i samarbete med FN.

I vintras uppstod rykten om att Jack Ma "försvunnit". Han syntes inte i offentliga sammanhang och rykten uppstod om att han på något sätt pressades att hålla sig undan av landets regim. Sedan januari har han återigen synts vid olika framträdanden, men vad som egentligen pågick under hösten och vintern är fortfarande oklart.

Gå till toppen