Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Praktikertjänst krävs på miljoner för att ha skadat Region Skånes varumärke

Region Skåne kräver skadestånd från vårdcentralen i Bjärred, som portade äldre människor från sjukhusvård. Vårdkoncernen Praktikertjänst ska betala 2,5 miljoner kronor för att de har "skadat regionens varumärke". Det är första gången någonsin Region Skåne ställer ett sådant krav.

Den privata vårdcentralen Sundets läkargrupp ligger i Bjärreds centrum, men har också en filial i Furulund.Bild: Ingemar D Kristiansen
I december avslöjade Sydsvenskan att chefen för den privata vårdcentralen Sundets läkargrupp i Bjärred har tagit hemliga beslut om att många äldre människor inte skulle räddas till livet eller få sjukhusvård om de blev sjuka. Läkarens förklaring var att hon ville skydda sjukvården från överbelastning under pandemin.
Hon tog besluten utan att prata med patienterna eller deras anhöriga, vilket är förbjudet. Ändå tog hon betalt från Region Skåne för ett stort antal möten, som aldrig ägt rum. På en enda dag fick vårdcentralen över hundratusen kronor för sådana möten.
Skandalen orsakade starka reaktioner. Praktikertjänst, som äger vårdcentralen, tvingade läkaren att ta time-out.
Men Region Skåne nöjer sig inte med det. Nu kräver de ersättning för att regionens varumärke skadats. Vårdkoncernen ska betala 2,5 miljoner kronor för varumärkesskadan. I summan ingår även kostnaden för den utredning som regionen beställde efter avslöjandet.
– Det är väl självklart att människors förtroende för sjukvården har skadats genom det här. Vi har sagt att straffet ska vara kännbart. Det ska märkas att vårdcentralen har gjort fel. För det här är ett allvarligt fel, säger Gilbert Tribo (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.
– Här hade det de facto kunnat bli så att flera patienter hade avlidit på grund av att den här läkaren gjorde fel. Det är väldigt, väldigt allvarligt, säger han.
Gilbert Tribo (L) är Skånes högsta sjukvårdspolitiker: han är regionråd samt ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.Bild: Moa Dahlin
Dessutom måste Praktikertjänst genomföra en informationskampanj till invånarna i Lomma och Bjärred för att få tillbaka patienternas förtroende.
– Många har varit berörda och det har varit uppmärksammat i Lomma. De behöver återupprätta förtroendet för vårdcentralen, säger Maria Antonsson Anderberg, enhetschef på avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning på Region Skåne.
Praktikertjänst har lagt sig platt och säger att de accepterar alla krav från Region Skåne. Dessutom har vårdcentralen lovat att förbättra sin verksamhet genom interna utbildningar och utvecklingsarbete.
– Den utredning som Region Skåne har genomfört har varit värdefull för oss också. Det är viktigt för oss att ha en fortsatt god relation med Region Skåne, säger Jonas Orve, biträdande chefläkare på Praktikertjänst.
Fakta

Medicinskt felaktiga beslut, enligt Region Skånes utredning

Regionens utredning av Sundets läkargrupp visade på ”betydande brister”. Bland annat var journalerna för dåliga när det gällde en tredjedel av de granskade patienterna.

Våren 2020 tog läkaren, som också var chef på Sundets läkargrupp, hemliga beslut om att begränsa vården för minst 68 patienter i Kävlinge och Bjärred. Utredningen visar att besluten om 40 av patienterna var medicinskt felaktiga eller tveksamma utifrån den dokumentation som finns.

Utredningen visar också att inga patienter har dött eller skadats på grund av de hemliga besluten. De som har blivit allvarligt sjuka har fått vård hemma och några har även transporterats till sjukhus.

Efter Sydsvenskans avslöjande har vårdcentralen korrigerat de felaktiga besluten om behandlingsbegränsningar.

Det är första gången Region Skåne begär ersättning för varumärkesskada. Maria Antonsson Anderberg känner inte heller till om någon annan region gjort det tidigare.
Det gör inte heller forskaren Ulrika Leijerholt på handelshögskolan vid Umeå universitet, som doktorerat på varumärkesarbete i offentlig sektor.
– Det är inget jag har kommit i kontakt med i min forskning. Däremot blir jag inte speciellt förvånad, säger hon.
Ulrika Leijerholt på handelshögskolan vid Umeå Universitet.
Varumärkesarbetet har fått en framträdande roll inom offentlig sektor, inte minst hos kommuner och landsting som arbetar med att skapa förtroende och bygga relationer med invånare.
– Och ur det perspektivet är varumärkesskadan jättestor om det innebär att invånarna tappar förtroendet för det offentliga systemet och de tjänster som erbjuds, även om de erbjuds av privata aktörer, säger Ulrika Leijerholt.
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, håller på att granska Sundets läkargrupp och läkaren som tidigare var chef där. Läkaren är tagen ur tjänst medan utredningen pågår. Men Praktikertjänst vill inte säga om hon kan komma tillbaka till vårdcentralen i Bjärred.
– Hon arbetar inte på Sundets läkargrupp just nu. I övrigt är det ett personalärende som vi inte kan kommentera, säger Jonas Orve.
Praktikertjänst har även betalat tillbaka 180 000 kronor för de möten som fakturerades felaktigt.
Sydsvenskans avslöjande har också lett till att Region Skåne startat en granskning av ytterligare 18 privata och offentliga vårdenheter, bland annat för att titta på om de har genomfört alla möten med patienter och anhöriga som de har tagit betalt för.
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Gilbert Tribo poängterar att regionen fortsätter att bevaka Sundets läkargrupp, så att de verkligen genomför alla förbättringar som de har lovat:
– Vi håller fortfarande ett gult kort uppe. Det är en varningslampa som lyser för Sundets läkargrupp. De är under specialbevakning, säger Gilbert Tribo.
Gå till toppen