Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Storsvindlaren Bernie Madoff död

Han var hjärnan bakom en av världshistoriens största svindlerier. På sin väg lurade han kändisar och USA:s största banker. Nu är Bernie Madoff död.

Bernie Madoff blev 82 år gammal. Arkivbild.Bild: Louis Lanzano/AP/TT
Tidig på onsdagsmorgonen amerikansk tid kom beskedet att Madoff avlidit vid Federal Medical Center i North Carolina, enligt vad som uppges vara naturliga orsaker.
Bernie Madoff blev 82 år gammal och han tillbringade sina tolv sista år inlåst efter att ha dömts till 150 års fängelse i juni 2009. Vad som uppdagades under rättegången betecknas som ett gigantiskt bedrägeri på uppemot 65 miljarder dollar.
Genom sitt företag, Bernard L Madoff Investment Securities LLC, kunde han under decennier bluffa sig till investerare som lurades att tro på att han år efter år kunder leverera en hög avkastning. I praktiken fungerade det dock det hela som ett ponzibedrägeri – en typ av pyramidspel.
Under tiden klev dock stora fondbolag och banker som Banco Santander, HSBC och Royal Bank of Scotland på tåget. Inte heller Sverige var förskonat. Storbanken Nordea uppgavs ha investerat motsvarande en halv miljard svenska kronor i fonden för pensionssparares räkning.
Dessutom hade flera stora stjärnor som skådespelarna John Malkovich och Kevin Bacon och regissören Steven Spielberg investerat i Madoffs fond.
Början till slutet kom när en av hans söner larmade FBI, och i december 2008 slog polisen till mot företaget och Bernie Madoff. Även om han släpptes mot en jätteborgen, tio miljoner dollar, så fick det hela det slut han hoppades slippa.
– Jag trodde att den (bedrägerihärvan) skulle avslutas fort och att jag skulle kunna rädda mig själv och mina kunder. Det visade sig svårt, och till slut omöjligt. Jag är väldigt ledsen och skamsen, sade Madoff i rätten när han erkände sig skyldig.
2017 kom filmen ”The wizard of lies” som skildrar Madoffs levnadshistoria med Robert De Niro i huvudrollen. Filmatiseringen i sin tur bygger på en bok av författaren Diana B Henriques.
Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel valuta i beskrivningen av storleken på Madoffs bedrägeri.
Gå till toppen