Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nordeas chefsekonom sågar regeringens miljö- och klimatförslag i vårbudgeten

Nordeas chefsekonom Annika Winsth kritiserar regeringens klimat- och miljölansering av vårbudgeten för att sakna täckning.
Hon saknar svar på en avgörande klimatfråga: Hur ska elförsörjningen klaras när industrin och hushållen ställer om från fossilförsörjning?

Finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) hänvisade till klimatkrisen när de presenterade vårbudgetens nysatsningar för 2021 i en debattartikel i DN:
”Vi vill förstärka den gröna ekonomiska åter­starten för att bygga ett mer hållbart samhälle.”
Men de insatser som regeringen lanserar som ”en prioritering av klimat­omställningen och arbetet för biologisk mångfald i återhämtningen” imponerar inte på Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
– Det finns ingenting att ta på, säger hon.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth.Bild: Nordea
Av vårbudgetens nya reformer på totalt 45 miljarder kronor går en miljard till kollektivtrafiken för att hålla igång turtätheten. 200 extra miljoner riktas till godstransporter på järnväg för att upprätthålla infrastrukturen. Båda dessa poster lanserar regeringen som gröna, men det ifrågasätter Annika Winsth.
– Satsningen på transporter handlar delvis om pandemin och inte om klimatet.
l regeringens gröna löften ingår även 20 miljoner för att minska nedskräpning och 10 miljoner på naturnära jobb för unga.
– Städa Sverige och ge jobb till ungdomar i naturen… Det är svårt att ta hållbarhetsfrågorna på allvar när man hör regeringen diskutera i de ordalagen, säger Annika Winsth.
Hennes allvarligaste kritik är att åtgärderna tar kraft från de största olösta klimatfrågorna. Hon vill höra ett tydligt svar från regeringen på hur energifrågan ska lösas.
– De långsiktiga förutsättningarna måste finnas för att vi ska kunna minska det fossila användandet. Vi behöver ställa om till elektrifierat i många sammanhang. Det är en stor och komplex frågeställning som man måste adressera. Det är rätt anmärkningsvärt att när regeringen tar ett grönt perspektiv så lyfter den inte energifrågan, säger Annika Winsth.
Gå till toppen