Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Norge dubblar stimulansstödet till kulturen

Den norske kulturministern Abid Raja har presenterat ett fördubblat stimulansbidrag till kultursektorn.Bild: Ole Berg-Rusten
Efter en storm av klagomål från det norska kulturlivet fördubblar landets kulturdepartement stimulansstödet från 421 miljoner kronor till 842 miljoner, uppger NRK. Den norske kulturministern Abid Raja, från liberala Venstre, har tidigare sagt att han vill att det ska löna sig att genomföra kulturarrangemang i stället för att ställa in, något som också fått arrangörer att genomföra till exempel konserter i förvissning om att de skulle få stöd.
Därför väckte det ramaskri när det visade sig att många av dem trots uppmaningen fick avslag. Utan mer pengar hade kulturministern blivit tvungen att avgå, säger Jørgen Roll, administrativ chef för Oslo konserthus till NRK:
– Så kan man inte uppföra sig under ett valår.
Det norska Kulturrådet har också blivit uppmanade av kulturministern att på nytt behandla de ansökningar som fick avslag.
– Jag ska inte komma med bortförklaringar, men pandemin gör det mesta oförutsägbart. Ingen kunde förutse hur våren skulle bli, säger den norske kulturministern.
Gå till toppen