Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Det borde väl rimligen finnas kloka småföretagare som är socialdemokrater?”

Det är osedvanligt dålig tajmning att i efterdyningen av pandemin fokusera på skattehöjningar för hårt pressade små och medelstora företag, skriver entreprenören Dan Olofsson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och Niklas Karlsson, ordförande för (S) i Skåne. Ett statsbärande parti som Socialdemokraterna har att se till helheten, inte endast fokusera på applåder från partikamrater, skriver Dan Olofsson.Bild: Sven-Erik Svensson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Många små företag har drabbats hårt av pandemin. Livsverk har slagits ut. Människor har fått tömma alla reserver för att deras företag ska överleva. Härtill kommer uppskjutna skatter som ska betalas senare och ökad belåning som också ska återbetalas.
Framför allt har företag inom restaurang, hotell, nöjen och resor drabbats. De är branscher som ofta står för de första jobben till invandrare och unga.
Samhällets svagaste grupper drabbas hårdast i en nedgång i ekonomin. Därför är tillväxt nu viktig för att fler ska få jobb, och det bör vara alla politikers fokus under tiden efter pandemin.
Andra företag som mitt eget i Danir-gruppen har genom hårt arbete och sänkta kostnader ändå klarat sig väl. I varje fall väsentligt bättre än vad vi trodde i april 2020, då ingen visste hur djup och lång nedgången skulle bli. Vi kan framför allt tacka digitaliseringen för det eftersom den gör att många kunnat arbeta hemma.
Många företag har kunnat överleva tack vare gamla kunder. Med dem har de haft upparbetade relationer. För att få nya kunder krävs ofta fysiska möten. Ju mer tiden går innan pandemin är över, desto mer betyder det att inte tillräckligt många nya kunder kommer in.
Efterhand som vaccin får effekt vågar förhoppningsvis många hårt drabbade små företag anställa igen. De behöver under ett eller två år göra ordentliga vinster för att återställa sin ekonomiska stabilitet, betala av sina skatteskulder, hyresskulder och liknande.
Vad rekommenderar då Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne, för medicin för företagen för tiden efter pandemin? Som framgår av en intervju med honom i HD och Sydsvenskan den 14 april är det en ökad börda för företagen med högre kapitalskatter, ökade skatter på aktier, skatt på arv, gåva och förmögenhet och liknande.
De småföretagare som gör lysande insatser och som skapar de flesta nya jobben kan, om de skånska Socialdemokraterna får råda, se fram emot en bombmatta av ökade skatter.
Med högre skatter kan Niklas Karlsson bygga ut den offentliga sektorn och öka på redan generösa bidrag. De som ska bära bördan är små och medelstora företag som nu förtjänar en period utan skattehöjningar så de kan få näsan över vattenytan och sedan återhämta sig.
Jag undrar i mitt stilla sinne om alla ledande socialdemokrater idag är offentliganställda? Det borde väl rimligen finnas kloka småföretagare som också är socialdemokrater och som kan förklara för sina offentliganställda partikamrater att det är osedvanligt dålig tajmning att i efterdyningen av pandemin fokusera på skattehöjningar för hårt pressade små och medelstora företag.
Socialdemokraterna har 75 000 medlemmar, det vill säga mindre än 1 procent av svenska folket. En del av dem blir sannolikt gladare ju mer skatterna höjs. Om företagen betalar upplever de nog inte att de själva är med och betalar. Men ett statsbärande parti som Socialdemokraterna har att se till helheten, och inte endast fokusera på applåder från partikamrater.
Vårt största samhällsproblem enligt min mening är utanförskapet på arbetsmarknaden för våra invandrare och ungdomar. Av detta följer att vi nu måste sätta de små och medelstora företagen i centrum för debatten, eftersom det är de som skapar de nya jobben.
Sveriges ekonomiska politik måste nu vara sådan att vi återställer balansen för de små och medelstora företagen, så dessa jobbmotorer åter kan ta risk på nya anställningar.
Niklas Karlssons recept är kontraproduktivt i det läge Sverige befinner sig.
Dan Olofsson, entreprenör och ägare till Danirkoncernen.
Gå till toppen